Política 23/01/2013

Mas: "Depenent més de nosaltres mateixos, les coses ens anirien millor"

El president català denuncia les deslleialtats del govern espanyol i es reafirma en la voluntat de realitzar una cimera econòmica i social el primer trimestre de l'any

S. González / R. Tugas
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs inicial del ple del Parlament, abans de la votació de la declaració de sobirania / PERE TORDERA

BARCELONAEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert el primer ple després de la seva investidura defensant que "Catalunya podria passar aquests temps difícils sense tant de patiment, temors i persones i col·lectius afectats [...] si nosaltres depenguéssim només de nosaltres mateixos". "Catalunya és un país que genera prou recursos per poder viure millor, sempre que depenguem més de nosaltres mateixos", ha insistit Mas, que ha fet un repàs dels greuges econòmics respecte de l'estat espanyol en lamentar que "es queda una part dels dèficits que no li toquen", "ni fa ni deixa fer; quan es prenen mesures que poc o molt molesten, s'acaben portant al Tribunal Constitucional i queden suspesos", "no paga els deutes i centrifuga la despesa", i "s'incrementen els impostos i tot el rendiment dels ingressos se'ls queda el govern espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Mas ha situat "tres reptes principalíssims" per al seu nou Govern: la recuperació econòmica del país i la creació d'ocupació; el manteniment de l'estat del benestar i de la cohesió social, i l'exercici del dret a decidir en aquesta legislatura. Així, per encarar aquest últim repte, ha justificat que la vicepresidència tingui més pes i la creació de la conselleria de la Presidència. Mas ha apostat per forjar grans consensos "entorn del dret a decidir", tot i que, per fer-ho, "hi ha d'haver la voluntat de renunciar a alguna cosa", en clara referència al PSC, que finalment no votarà la declaració de sobirania, tot i que "tots han renunciat a alguna cosa" excepte els socialistes, segons el president.

Igualment, Mas ha defensat que "els consensos també s'hauran de forjar a la cimera econòmica i social que es realitzarà el primer trimestre de l'any", i "un d'ells és posar-nos d'acord entorn d'aquesta reclamació de país de distribuir els dèficits de l'estat espanyol de manera més lleial i de reforçar la lluita contra la crisi i per la cohesió social". Finalment, també demana suports de cara als pressupostos del 2013, on "ens hi juguem molt i se'ns exigeixen mesures dures i, en alguns casos, impossibles de complir", i de cara a aprovar "mesures de transparència i reforçament de la democràcia". Mas s'ha compromès a intentar fer possibles els consensos, però ha requerit complicitats: "Tots som al mateix vaixell i estem en situació de certa emergència, és feina de tots que no s'escori".

stats