Política 18/04/2016

Aznar denunciarà que s'hagin fet públiques les seves dades fiscals

L'expresident espanyol assegura que "falta a la veritat" qualsevol sospita sobre el compliment de les seves obligacions fiscals

Europa Press
2 min
L’expresident espanyol José María Aznar, protagonista aquesta setmana per la multa que li ha imposat Hisenda, una cartera que capitaneja Cristóbal Montoro.

BarcelonaL'expresident del govern espanyol José María Aznar interposarà una denuncia davant la Fiscalia General de l'Estat per revelació de dades tributàries després que transcendís que l'Agència Tributària espanyola li ha imposat una multa de 70.403,96 euros per haver utilitzat una societat instrumental per estalviar-se la meitat dels impostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat on no fa cap referència directa al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, Aznar afirma que dóna explicacions ara després d'haver deixat passar uns dies perquè "algú donés les explicacions oportunes". "Com que no ha passat, i davant la gravetat dels fets i la desinformació, injúries i falsedats, he d'aclarir algunes coses", comença el seu comunicat.

L'expresident espanyol assegura que és "injuriós" afirmar que ell ha defraudat, ja que "tots els ingressos i despeses han estat degudament declarats". Sí que admet, però, diferències de criteri amb Hisenda en la forma de tributar. Segons Aznar, "falta a la veritat" qualsevol sospita sobre el compliment de les seves obligacions fiscals, i afirma que l'Agència Tributària li va fer una inspecció el 2013 sobre les seves declaracions de 2009 i 2010 de l'IRFP i de l'impost de societats "que es va tancar de conformitat el 2014".

Segons va informar 'OK Diario', Hisenda determina que Aznar i la seva esposa, Ana Botella, tributen a través de la societat limitada Famaztella SL (Família Aznar Botella) els ingressos que obtenen de les seves activitats professionals, com la publicació de llibres i les conferències que imparteixen, una via a través de la qual la parella paga impostos amb un tipus impositiu del 25% –a través de l'impost de societats– i no a través de l'IRPF, amb un tipus impositiu que en el cas del matrimoni ronda el 50%.

Margallo veu "intolerables" les filtracions

Arran del cas d'Aznar, el ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo, ha opinat que filtrar a la premsa dades tributàries de personatges públics és una pràctica "absolutament intolerable". En roda de premsa, juntament amb l'Alt Comissionat per la Pau a Colòmbia, Sergio Jamarillo, ha recordat que la "privacitat de les dades fiscals és una de les condicions de l'estat de dret".

stats