La Fiscalia investigarà les despeses facturades per l'equip de govern a l'Ajuntament de València

Compromís va presentar una querella contra l'alcaldessa de València perquè s'investigara si podia haver comès delictes de malversació de fons i tràfic d'infuències

La Fiscalia ha obert diligències d'investigació penals per les despeses facturades per l'equip de govern de l'alcaldessa Rita Barberá al consistori i que va fer públiques Compromís a finals d'abril en la pàgina web coneguda com 'Ritaleaks'. Així ho han anunciat aquest dijous els candidats de la coalició a la presidència de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, i a l'alcaldia de la capital, Joan Ribó, que han recordat que van presentar una querella contra l'alcaldessa i candidata del PP a la reelecció per haver carregat a l'Alcaldia 278.000 euros –pagats a partir de 2011– corresponents a despeses "luxoses" o relacionades amb actes de partit als quals no acudia en qualitat d'alcaldessa de València.

Entre les 466 factures fetes públiques, 89 corresponen a despeses de l'alcaldessa i sumen un total de 42.000 euros en concepte de bitllets d'avió, trens, cotxes, hotels i restaurants. Moltes d'elles, segons denuncia Compromís, responen a despeses "luxoses" que "res tenen a veure amb el fet de ser alcaldessa" com "dinars amb gintonics o rom, gaspatxos de llagosta, patxaran i vieires o pagar 600 euros per una suite d'hotel a Madrid amb tot inclòs".

Segons ha explicat Mònica Oltra, la querella admesa a tràmit es basa en les "despeses excessives i el fiançament irregular" del PP per pagar amb diners públics actes de partit, "l'excés de pressupost" per a aquesta partida que va ser multiplicat per dos el maig de 2012 per la cap d'alcaldia, Asunción Barberá, –germana de l'alcaldessa–, i per "fraccionament de contractes" perquè moltes de les despeses superen els 18.000 euros i no va ser licitats mitjançant el corresponent concurs públic. Per a Oltra, aquests fets podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'administració pública com la malversació de fons i el tràfic d'influències.

L'anunci de la investigació de les despeses, que Barberá sempre ha defensat que són legals perquè estan auditades i que ha atribuït a l'ànim de Compromís d'atacar-la per fer-la fora de l'Ajuntament, arriba just el dia que el PP valencià celebrarà el seu míting central de campanya en el qual Alberto Fabra i la mateixa Rita Barberá estaran acompanyats del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

 Més continguts de