Política 13/07/2019

Borrell celebra el pacte amb JxCat a la Diputació i la "trencadissa" independentista

El ministre en funcions crida a formar govern "com més aviat millor" i avisa que convocar noves eleccions "no és una solució"

Acn / Efe
3 min
El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, al Congrés.

BarcelonaEl ministre d'Exteriors en funcions i candidat en cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha celebrat avui els pactes del PSC després del 26-M i, especialment, el que ha assolit amb JxCat a la Diputació de Barcelona, al qual ha atribuït la "trencadissa" del front independentista. "Estem davant d'un dels fets més importants de la vida política catalana", ha remarcat durant l'escola d'estiu dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Heu negociat tan bé que potser que vingueu a donar un cop de mà a Madrid", ha dit Borrell als socialistes catalans, la feina negociadora dels quals ha qualificat de "magnífica" i "hàbil".

També en relació a l'independentisme, Borrell ha denunciat que s'estigui "excloent" la gent per les seves idees i ha avisat que això "no es pot tolerar". "Sembla un dels records més negres de la història d'Europa", ha lamentat.

A més, Borrell ha volgut agrair a tots els votants "de la Catalunya interior" que, com a gent "anònima", hagin apostat pel PSC. "Ells són els veritables herois", ha elogiat, perquè, segons ell, viuen a "la Catalunya endins, la més aferrissada amb els plantejaments independentistes".

La repetició d'eleccions "no és una solució"

Borrell ha aprofitat per fer una crida a conformar govern a l'Estat "com més aviat millor" i ha avisat que convocar noves eleccions "no és la solució". "No ens ho podem permetre, que ningú pensi que estem jugant a això", ha avisat. En aquest sentit, Borrell ha posat de manifest que, si se l'elegeix com a cap de la diplomàcia europea, ja no hi haurà cap català a l'executiu, ja que Meritxell Batet va deixar-lo per ser presidenta del Congrés, i ha explicat que "és evident" que hi tornarà a haver dos catalans al govern.

D'altra banda, i en referència a la seva elecció, Borrell ha advertit que no serà fàcil i que li "preocupa" perquè a la dificultat cal afegir-hi "una campanya de desprestigi" per part de l'independentisme, segons ha denunciat, cap a la seva "humil persona". "L'independentisme destrossa la unitat que el PSC ha volgut construir perquè ningú sigui aliè", ha retret, i ha afegit que a Catalunya "se't convida a marxar si no estàs d'acord" en alguna cosa.

Durant la seva intervenció, que ha estat l'última de l'Escola, Borrell ha reivindicat la importància del PSC dins el govern espanyol i ha recordat que ja havia estat així amb els executius de Felipe González, Jose Luís Rodríguez Zapatero i Pedro Sánchez en un inici. En aquest sentit, i seguint amb la formació de govern, Borrell ha assegurat que és "natural" que la gent estigui cansada i ha recordat que els últims anys hi ha hagut cinc comicis espanyols. "Si algú pensa que estem jugant a dir que volem eleccions, no pot anar més equivocat", ha avisat el ministre en funcions.

Espionatge a diputats britànics

Borrell també s'ha referit durant una atenció prèvia als mitjans a l'acusació per part de diputats del Parlament britànic, on denuncien espionatge per part de l'exministre, i ha remarcat que es tracta "d'opinions personals d'alguns diputats" i en cap cas de la cambra britànica. A més, ha assegurat que les acusacions d'espionatge s'emmarquen en un acte públic. "Quina classe d'espionatge volen que hi hagi? No em facin riure", ha conclòs.

Ja en el marc de l'acte, Borrell ha avisat que "no serà fàcil" la votació en el marc del Consell Europeu de la seva candidatura com a màxim responsable de la diplomàcia europea i ha reconegut que no està "tranquil". "Faran una introspecció del que saps i el que has fet i tots tenim a la vida coses discutibles", ha expressat.

En aquest sentit, ha reconegut que el seu punt de vista en política internacional "no serà del gust de tothom". Així, ha recordat que per sortir elegit li calen dues terceres parts dels vots de la cambra, cosa que considera difícil d'aconseguir amb el problema afegit del que considera "una terrible campanya de desprestigi" de l'independentisme.

stats