Política 23/06/2015

Tres perfils fidels a CDC com a solució d’urgència

Joan Serra / Laia Vicens
3 min
Veí de l’Arboç i vicepresident del Congrés.

Jordi Jané

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un diputat fet a Madrid i artífex de la nova seguretat viària

La fidelitat al partit -va ser membre fundador de la JNC el 1980 i és diputat de CDC al Congrés des del 1999- i els coneixements acumulats a Madrid han impulsat Jordi Jané fins a una de les conselleries més complexes del Govern. Jané (l’Arboç, 1963) recull el testimoni de Ramon Espadaler com a solució d’urgència de Mas, però acumula experiència en debats relacionats amb la cartera d’Interior. Vicepresident quart del Congrés i exportaveu adjunt del grup parlamentari quan CDC i Unió encara feien trajecte junts, Jané s’ha modelat en l’última dècada a la comissió d’investigació de l’11-M (on va tenir un paper destacat) i en debats sectorials de seguretat viària, interior i justícia. Conciliador i bon orador -va sorprendre els companys de partit en la campanya del 2011-, el nou conseller va tenir protagonisme en la reforma legislativa que va permetre introduir el carnet per punts. No és estrany que, en el traspàs fet amb Espadaler, admetés que li feia especial il·lusió dirigir les polítiques de trànsit perquè ha participat en el “canvi de cultura” en seguretat viària. Professor de dret constitucional, casat i pare de dos fills, a Jané li pertocarà dirigir la policia. Ahir va definir els Mossos d’Esquadra com una “estructura d’estat”.

Meritxell Borràs

Una aliada de Turull que ha fet equilibris a la comissió Pujol

La vinculació de Meritxell Borràs (l’Hospitalet, 1964) amb CDC arrenca per via familiar. Filla de Jacint Borràs, un dels fundadors de la formació al costat de Jordi Pujol, la consellera de Governació i Relacions Institucionals és diputada al Parlament des del 1995. Veterana de l’hemicicle, Borràs és una de les persones de confiança del portaveu convergent a la cambra, Jordi Turull, fins al punt que ha assumit qüestions tan sensibles com la comissió d’investigació sobre la corrupció i el frau fiscal. La desfilada de la família Pujol pel Parlament l’ha obligat a fer equilibris: defugir preguntes compromeses, posar a ratlla l’oposició i transmetre que els afers de l’expresident de la Generalitat i de CDC formaven part d’una etapa extinta, sense ferir els vells tòtems convergents que se sotmetien al qüestionari de la cambra. El seu nomenament s’interpreta com un premi a una tasca delicada, la gestió del serial Pujol, que ha esquitxat el partit en ple trajecte cap al 27-S. Llicenciada en farmàcia, una professió que va exercir en laboratoris privats mentre anava pujant al partit, Borràs s’ha bregat en la política municipal -a l’Hospitalet, sempre a l’oposició- i al Parlament. En aquesta legislatura ha treballat en la llei del Servei d’Ocupació.

Jordi Ciuraneta

L’empresari agrícola que fa el salt a primera línia

El seu nomenament no va ser una sorpresa. Sempre vinculat al sector primari, Jordi Ciuraneta (Sabadell, 1964) acumula experiència en càrrecs rellevants d’empreses i organismes agraris i ramaders: president de la cooperativa Copaga, president del sector porcí de la Confederació de Cooperatives Agràries d’Espanya (CCAE) i assessor a la UE en la mateixa matèria, entre altres càrrecs que ha compaginat amb l’empresa agrària que gestiona amb el seu germà. El seu bagatge li ha permès fer carrera al partit -com a responsable de la sectorial agrícola de CDC i assessor de Mas en agricultura-, però també al Govern. Sota el lideratge de Pelegrí, a qui substitueix, Ciuraneta va ocupar un any la direcció general de Pesca, un àmbit exigent que mai va acabar de fer-se seu. Tot i que és diputat per Lleida, la seva trajectòria política ha passat sempre per les Terres de l’Ebre: tinent d’alcalde a la Palma d’Ebre, vicepresident del consell comarcal de la Ribera d’Ebre i diputat a la Diputació. El seu cognom, però, està arrelat a les terres de Ponent, sobretot de la mà del seu tiet, Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe de Lleida vuit anys. L’aplicació de la PAC i l’eradicació del cargol poma, reptes clau. Llicenciat en ADE, està casat i té dos fills.

stats