Política 30/06/2014

El PP descarta una reforma constitucional per resoldre el procés català

Cospedal recorda a Felip VI que ha de "vetllar perquè no es posi en perill la unitat d'Espanya"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl PP ha frenat en sec la rumorologia segons la qual Mariano Rajoy ha començat a interessar-se per una eventual reforma constitucional. La seva número 2 al partit, María Dolores de Cospedal, ha deixat clar que el PP no participarà d'aquest debat per buscar una sortida al procés polític que té obert Catalunya i intentar trobar-li un nou encaix a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conferència al Campus FAES, la fundació que presideix José María Aznar, la secretària general dels populars ha titllat de "barbaritat" la possibilitat d'obrir el meló constitucional, de replantejar el pacte del 1978, sense tenir clar quin és l'objectiu final. Segons ha dit diverses vegades, els partits que proposen una "segona transició" només pretenen destruir la primera. Cospedal ha avisat que van ser aquells acords, després de la dictadura franquista, els que van servir de "pilar a l'estat democràtic i social de dret" que és avui l'estat espanyol.

Per tot plegat, el PP no veu "factible" aquesta revisió a fons del model actuat que defensen, entre altres, els aspirants a la secretaria general del PSOE per convertir Espanya en un país federal. Cospedal creu que això seria una "irresponsabilitat" i que no es pot "reinventar" tot cada cop que bufin "vents de canvi o de transformació".

La direcció dels conservadors només està disposada a "perfeccionar" aspectes puntuals per millorar l'engranatge del sistema.

Avís als partidaris de la tercera via

La també presidenta de Castella-la Manxa ha fet una defensa del paper "moderador" de la monarquia i ha carregat implícitament contra els qui volen una república. Ha avisat que el rei Felip VI s'ha de limitar a les seves funcions constitucionals, en referència als qui volen que ajudi a obrir una tercera via amb Catalunya. Per això, ha recordat al monarca que ha de "vetllar perquè no es posi en perill la unitat d'Espanya", que és, diu, on resideix la sobirania nacional espanyola.

stats