Política 12/12/2020

La CUP aprova l’aliança amb Guanyem i que Dolors Sabater sigui la cap de llista

Guanyem, que ha de decidir ara si valida concórrer plegats, reclama més autonomia

Xavi Tedó
3 min
La CUP aprova l’aliança amb Guanyem i que Dolors Sabater sigui la cap de llista

La CUP ja té el cop d'efecte que buscava per a les eleccions al Parlament i Dolors Sabater ja té la plataforma per fer el salt de la política local a la catalana. Els cupaires han validat l’aliança amb Guanyem Catalunya i que l’exalcaldessa de Badalona sigui la cap de llista el 14-F. Ara la pilota està sobre la teulada de Guanyem Catalunya, que ha de debatre si accepta la proposta de la CUP, i que reclama que l'esperit del moviment no es dissolgui dins la formació anticapitalista. "El document de preacord és seu i no consensuat", remarca un membre de la plataforma municipalista. Les negociacions continuaran, doncs, tot i que el sí de la CUP no fa altra cosa que pressionar Guanyem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les assemblees de la CUP han validat per 33 vots a favor, 26 en contra i 3 abstencions l'entesa amb Guanyem gràcies al suport inequívoc de Poble Lliure, que ha apostat amb força per l'acord, i del sector no alineat de la formació, la majoritària, que han deixat en minoria Endavant, l'altre gran sector del partit, que s'oposa a les concessions que, a pareu seu, es fan a Guanyem per la seva poca implantació al territori i la seva escassa militància. Un estret marge que posa en relleu les divergències internes al si de l'organització.

Sigui com sigui, la portaveu del secretariat nacional, Maria Rovira, no ha amagat la seva alegria per la validació del preacord. "Estem molt contentes amb l'aprovació d'aquest preacord perquè volem construir una candidatura àmplia per capgirar la situació actual amb nou espai per encarar aquest nou cicle polític". Rovira ha destacat que "la CUP fa un pas endavant per demostrar que aquest espai és permeable" i ha afegit que volen que "Sabater encapçali la candidatura". També ha subratllat que confia que Guanyem el ratifiqui perquè "és fruit de les negociacions", tot i que s'ha mostrat oberta a seguir parlant-ne.

El preacord, que avui s'ha aprovat en un consell polític extraordinari i que va avançar l'ARA, suposa de facto una coalició entre les dues formacions perquè tot i que el document no ho concreta explícitament sí que ho recull en algun punt i alhora estipula establir un espai bilateral de coordinació, un tracte que cap de les altres organitzacions que donen suport a la candidatura té. Rovira no ha volgut parlar de coalició i ha assenyalat que "hi haurà una relació específica amb Guanyem". El document ratificat pels cupaires també estableix que el nom de la candidatura no sigui només el de la CUP i que els caps de llista de les altres tres circumscripcions siguin per a la formació anticapitalista.

A Girona, el cap de llista serà l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que ja va anar de número 2 a les últimes eleccions, i a Lleida, l'exregidor de la capital del Segre i membre del secretariat nacional Pau Juvillà, que també va anar en aquesta posició el 2017, mentre que a Tarragona l'encapçalarà la regidora de la capital del Tarragonès Laia Estrada. La CUP va aprovar que dues de les quatre circumscripcions estiguin encapçalades per dones, i Sabater liderarà la demarcació de Barcelona.

El nom de Sabater era un dels tres que havia posat sobre la taula la CUP per liderar la candidatura. Davant la impossibilitat que l'exdiputada Anna Gabriel, exiliada a Ginebra, torni a Catalunya per formar part de la llista perquè s'exposa a ser acusada per un delicte que no sigui el de desobediència i, per tant, a presó, i la negativa de David Fernàndez a ser el presidenciable, Sabater serà ara el nom propi de la candidatura si Guanyem Catalunya no rebutja les condicions dels cupaires i aprova aquesta setmana la proposta que els han posat sobre la taula.

stats