Política 06/11/2015

Recta final de la investidura més incerta: Forcadell proposa Mas com a candidat a la presidència

La presidenta del Parlament vol que el debat comenci dilluns a les cinc de la tarda, després del ple de ruptura

O. March / G. Pruna
2 min
Forcadell, reunida amb tres representants de Junts pel Sí / ACN

BarcelonaEl debat d'investidura encara la recta final abans de la seva celebració. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat aquest divendres al migdia que tindrà lloc a partir de les cinc de la tarda de dilluns, unes hores més tard que el ple en què es votarà la declaració d'inici del procés pactada entre Junts pel Sí i la CUP. Aquest, de moment, és l'únic acord a què han arribat les dues formacions independentistes de la cambra, de manera que la investidura segueix bloquejada i sense trobar cap tipus de desllorigador. El nom que ha posat damunt la taula Forcadell després de rebre tots els caps dels grups parlamentaris ha estat, com s'esperava, el d'Artur Mas, número quatre de la coalició que van formar CDC, ERC i els independents a les eleccions catalanes del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Minuts abans de l'anunci, la presidenta del Parlament s'ha reunit amb Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí als comicis, i Jordi Turull, president del grup parlamentari que ha format la coalició, que també han estat acompanyats del diputat Pere Aragonès (ERC). Els tres representants li han proposat el nom de Mas, segons ha explicat Romeva després en declaracions als mitjans. "És la persona que hem anat dient que seria el nostre candidat", ha apuntat l'exeurodiputat d'ICV a la sortida de la reunió. Romeva ha admès que, pesar que Junts pel Sí i la CUP van "tancant acords" –és el cas de la declaració de ruptura, que també té un annex amb mesures socials–, la investidura segueix bloquejada. "Està tot obert", ha apuntat qui va ser cap de llista de la coalició sobiranista, que ha volgut desvincular l'acord pel text d'inici del procés de la investidura.

Romeva ha assenyalat que la negociació és "plural, diversa i multilateral" i que, de moment, les dues formacions han anat "complint amb els terminis" que tenien plantejats. L'escenari més probable és que la CUP voti 'no' a la investidura de Mas en les votacions que hi haurà la setmana vinent, i que també ho faci en successives votacions que vagin produint-se fins al 9 de gener, que és la data límit per tenir president. Si no n'hi ha, es convocaran automàticament eleccions per al març.

stats