Política 02/09/2018

Casado proposa derogar la llei de memòria històrica i s'aferra a la Transició

El PP crea la fundació Concòrdia i Llibertat, que presidirà el fill d'Adolfo Suárez

Júlia Manresa / Agències
2 min
El president del PP, Pablo Casado, juntamet amb Adolfo Suárez Illana, president de la fundació Concòrdia (a la seva dreta) i representants del PP de Castella.

MadridPablo Casado continua fent la guitza a Ciutadans. La Transició després de la mort de Franco és un dels referents que el partit d'Albert Rivera ha fet servir d'eslògan durant l'escalada cap al Congrés dels Diputats. Però Casado no vol quedar-se enrere, ni en el contingut ni en les formes. Si el partit d'Albert Rivera s'ha destacat pels grans eslògans i els fitxatges mediàtics en els seus actes, aquest diumenge el president del Partit Popular ha fet bandera d'un nou eslògan i del seu propi fitxatge. Ha anunciat la creació d'una nova fundació del partit, batejada com a Concòrdia i Llibertat i que presidirà Adolfo Suárez Illana, fill de l'expresident Adolfo Suárez, que ha convidat al faristol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha anunciat en l'obertura del curs polític a Ávila, en un discurs que, com recull Efe, ha centrat majoritàriament en la reivindicació de la Transició assegurant que s'estan produint "lectures sectàries de la història". El líder del PP creu que en la transició no hi va haver "ocultació, ni sotmetiment, ni por", sinó que hi va haver "grandesa moral, sentit de la història, reconciliació i concòrdia". Per això, a més de la fundació, ha anunciat que el seu partit tirarà endavant una iniciativa parlamentària per intentar aprovar una "llei de la concòrdia".

Al seu parer, aquesta llei serviria per derogar la normativa actual de la memòria històrica que provoca una "relectura sectària". Creu que la llei de memòria històrica és "irresponsable i innecessària" i que cal substituir-la per la llei que el seu partit proposa.

De fet, el líder popular ha reivindicat també el paper que va tenir el mateix PSOE en la Transició i ha culpat el "populisme i el secessionisme" que el PSOE "renunciï a la seva història democràtica". "Necessiten que s'oblidi de la seva participació en la Transició perquè sembli que va ser fruit únicament de la dreta", ha etzibat.

Adolfo Suárez Illana: "La Llei de memòria històrica és aberrant"

És fill de l'expresident espanyol Adolfo Suárez (UCD) i de María Amparo Illana Elórtegui. És advocat i militant del Partit Popular, des de l'època d'Aznar. Actualment és propietari del bufet internacional d'advocats Ontier. Segons un perfil que recull La Voz de Galicia va començar la seva carrera al Banco Popular. Ja havia estat present en els actes de presentació de candidatura de Pablo Casado abans que fos escollit president del Partit Popular i recentmet s'havia pronunciat durament contra la llei de memòria història: "És aberrant", va dir en un curs d'estiu de la Universitat Catòlica de València ara fa un any, com recull 'Abc', on també ha fet d'articulista.

stats