Política 01/08/2019

Chivite demana el "rebuig explícit" a ETA en el seu discurs d'investidura i promet "treballar per la memòria històrica recent"

La candidata socialista creu que "quan passi la calor del procés, el diàleg i l'acord entre diferents serà una realitat"

Europa Press
2 min
La socialista María Chivite, aquest matí en el discurs d'investidura

PamplonaLa candidata del PSN a la presidència del govern de Navarra, María Chivite, s'ha compromès aquest dijous, en el seu discurs d'investidura, a treballar per "la memòria històrica i recent" i ha considerat que el "terror polític" d'ETA "ha de comptar amb el rebuig explícit i el reconeixement del mal per part dels que van tenir la responsabilitat en aquest camí que no s'hauria d'haver emprès mai".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La democràcia s'ha de enfortir i el compromís ètic i el reconeixement dels errors comesos seran benvinguts per una societat que demana claredat i rotunditat dels seus representants en la condemna i el rebuig del terrorisme, del feixisme, de les actituds antidemocràtiques i de la violència", ha defensat la socialista. En el mateix sentit, ha assegurat que el seu govern "respectarà els diferents sentiments identitaris, sempre sabent diferenciar el paper institucional de l'àmbit privat", i ha afirmat que "seguirà creient en aquesta convivència en la pluralitat que ens caracteritza".

D'altra banda, Chivite ha instat les forces polítiques a la "serenitat i sentit comú" i ha considerat que "quan passi la calor del procés i tot torni la normalitat amb què treballem al Parlament dia a dia, el diàleg i l'acord entre diferents no només serà possible sinó que serà realitat, perquè a Navarra sempre ha estat així i ha de seguir sent-ho". Per això ha instat els cinquanta parlamentaris a "la responsabilitat".

Un govern en minoria

La candidata ha insistit que les accions i propostes que proposarà en la legislatura "tindran amplis suports", no només perquè el govern estarà "en minoria" sinó "per convicció". A més, ha anticipat que "en matèries especialment sensibles i clau per al nostre futur i per a la qualitat democràtica de les nostres institucions, farem un especial esforç per buscar consensos".

El PSN presidirà la comunitat gràcies a l'abstenció d'EH Bildu, que permetrà la formació d'un govern de coalició encapçalat pels socialistes, juntament amb Geroa Bai i Podem (amb el suport d'Izquierda-Ezkerra).

Chivite ha rebut múltiples crítiques per aquest pacte de govern, que inclou EH Bildu i ha generat una oposició frontal de la dreta i recels i pressions en el mateix partit socialista. Finalment, però, la candidata serà investida demà. En la sessió d'avui no obtindrà la majoria absoluta perquè Navarra Suma i EH Bildu hi votaran en contra (27 vots) i només rebrà el suport del PSN, Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra (23). Tanmateix, demà EH Bildu propiciarà la investidura amb l'abstenció de cinc dels seus parlamentaris –els altres dos hi votaran en contra–, prou perquè el PSN torni al govern navarrès 24 anys després.

stats