Política 23/04/2018

Ciutadans amenaça Rajoy amb tombar els pressupostos si concedeix "més privilegis" al País Basc

No els aprovarà si el govern cedeix la gestió de la Seguretat Social a Euskadi o fa concessions als presos d'ETA

Júlia Manresa
2 min
José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans.

MadridLa setmana en què els partits debatran les esmenes a la totalitat dels pressupostos els nacionalistes bascos tornen a prendre protagonisme afegint controvèrsia a les negociacions. Segons publica aquest dilluns 'El Mundo', el Partit Nacionalista Basc (PNB) manté la seva exigència perquè sigui cedida la gestió de la Seguretat Social a Euskadi quan ha obert la porta a negociar els comptes en no presentar esmena a la totalitat. Ciutadans té clar que aquesta és una línia vermella i que si a Mariano Rajoy se li acut cedir serà el partit taronja qui li compliqui l'aprovació dels pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha sigut José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans, qui ha fet l'advertiment aquest dilluns al matí en la roda de premsa posterior a la reunió executiva del partit: "Si el pacte amb el PNB sobre els pressupostos suposa trencar la caixa única de la Seguretat Social o donar nous privilegis als presos etarres, Ciutadans no donarà suport als comptes".

Els carrers de les ciutats basques són els que han vist passar més vegades, en més nombre i amb més intensitat, milers de pensionistes reivindicant una pensió digna els últims mesos. Part de la força d'aquestes protestes està incentivada per l'exigència dels nacionalistes bascos de gestionar la seva pròpia caixa de la Seguretat Social. La reclamació no és nova d'aquesta setmana, però es torna a posar sobre la taula ara que el PNB ha tornat a obrir la porta de manera més explícita a la negociació pressupostària amb Montoro.

Per això Ciutadans té por que, com va passar l'any passat amb l'augment de la quota basca, aquesta vegada el PNB faci valer el seu paper de desllorigador dels pressupostos per aconseguir "més privilegis". Villegas sospita que els nacionalistes bascos poden fer servir reclamacions com l'acostament dels presos, la gestió de la Seguretat Social o fins i tot noves transferències com a moneda de canvi.

Ràpidament el PP ha respost per boca del seu vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, que sense entrar gaire en la polèmica ha assegurat que els populars continuen "compromesos amb la unitat de la caixa de la Seguretat social". Casado ha volgut descartar que aquest punt estigui sobre la taula de negociació i ha recordat que la Seguretat Social no és una partida a discutir als pressupostos, com sí que ho són els compromisos constitucionals adquirits sobre la quota basca o sobre infraestructures.

Josep Piqué avisa que cedir la Seguretat Social és un preu "excessiu" per aprovar els comptes

Qui també hi ha volgut ficar cullerada ha sigut l'exministre d'Aznar Josep Piqué aquest matí en una roda de premsa per valorar els pressupostos com a president del comitè d'economia i pressupostos del Círculo de Empresarios. L'economista català pensa com Ciutadans: cedir la Seguretat Social seria pagar un preu "excessiu" per aprovar els comptes i una concessió que obriria la porta a un camí "contrari" al qual s'hauria de dirigir l'Estat. "Prou en tenim amb un sistema de finançament que es diu general i que no ho és", ha dit, i ha dirigit les seves recomanacions implícites cap a una recentralització de competències.

stats