Política 07/10/2014

C's i UPyD s'alien a l'Eurocambra per denunciar la discriminació lingüística del castellà a Catalunya

Els dos partits celebren conjuntament una conferència sobre bilingüisme

Laia Forès
2 min

Brussel·lesCiutadans i UPyD celebren aquesta dimarts a la tarda una conferència al Parlament Europeu per denunciar la discriminació lingüística del castellà a Catalunya i defensar el bilingüisme. Segons asseguren en el text de presentació de la xerrada, "els governs nacionalistes han convertit en punts clau de la seva estratègia per a una construcció nacional l'exclusió de la llengua castellana dels espais públics i la imposició del català com a la única llengua pròpia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la conferència hi participen els eurodiputats Juan Carlos Girauta (C's) i Maite Pagazaurtundua (UPyD), a més a més de professors universitaris com la filòloga Sonia Sierra i el sociòleg Enric Martínez. També hi intervé la portaveu de l'Assamblea per a una escola bilingüe (AEBs), Ana Losada, entre altres ponents.

En la roda de premsa per presentar la conferència, els eurodiputats d'UPyD -partit sense representació parlamentària a Catalunya- han carregat contra la suposada discriminació del castellà. "No existeix la discriminació de la llengua catalana en la vida pública i sí la discriminació de ciutadans que volen exercir el seu dret d'expressió en castellà", ha assegurat Fernando Maura, eurodiputat basc i ex membre del Partit Popular.

De la seva banda, Javier Nart (C's), ha dit que l'acte és per "defensar allò que és obvi" i ha assegurat que "impulsar una cultura com a forma d'unificació nacional és franquisme sociològic". És la primera vegada que els dos partits nacionalistes organitzen un acte junts al Parlament Europeu.

Poca relació amb Tremosa

Nart ha també ha parlat, sense anomenar-lo directament, dels esforços de l'eurodiputat de CIU Ramon Tremosa perquè el grup dels liberals europeus (ALDE) -grup del qual formen part també C's i UPyD- doni suport al procés sobiranista. "Els d'ALDE no pensen en res més que en aquest tema capital i trascendent que impedeix qualsevol pensament", ha ironitzat. L'eurodiputat ha admès que no té gaire relació amb l'eurodiputat de CIU. "Tinc la mateixa comunicació amb Tremosa que amb un marcià", ha dit.

stats