Política 28/05/2019

Ciutadans només pactarà amb el PSOE als territoris on "renegui" de Sánchez i doni suport explícit al 155

Villegas diu que s'obre una "nova era" en la qual Ciutadans entrarà a les institucions

Germán Aranda
2 min
Villegas i Rivera, de Ciutadans, en una imatge d'arxiu.

MadridPer donar presidències autonòmiques al PSOE, Ciutadans exigirà als dirigents regionals socialistes que "reneguin de les polítiques de Sánchez" i donin suport "per escrit" a l'aplicació del 155 a Catalunya, segons ha explicat el secretari general del partit, José Manuel Villegas, aquest dimarts després de la primera reunió del comitè nacional de pactes. També exigiran baixades d'impostos a nivell regional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat ha assegurat que s'obre "una nova era" en la qual "la millor forma que s'apliquin [les polítiques que vol el partit] és entrant en les institucions". Villegas ha advertit que "ni avui ni demà hi haurà pactes tancats", i no ha entrat a valorar exemples concrets com la Comunitat o l'Ajuntament de Madrid. Fonts del partit han valorat després el veto a Gabilondo com a president de la Comunitat de Madrid, explicitat durant la campanya, d'una forma curiosa: "El normal seria complir els compromisos".

Per al partit, ha defensat Villegas, és bàsic que es tanquin "pactes liberals, centrats, moderats" amb partits que apliquin "polítiques centrades i que defensin la igualtat i la unió dels espanyols". La política de pactes territorials, tanmateix, no canviarà la posició respecte al govern central. "Estarem a l'oposició", ha insistit.

L'aparent dificultat que un líder regional del PSOE vagi a contracorrent del seu partit a escala estatal ha portat un periodista a preguntar a Cs si demanen que els 'barons' socialistes "s'immolin políticament". Villegas hi ha respost amb humor: "En principi no demanarem immolacions".

El partit taronja pot tenir la clau per donar el govern al PSOE o al PP a Castella i Lleó, així com a l'Aragó, Múrcia i la Comunitat de Madrid, però en aquests tres casos necessitarien el suport de Vox per a la investidura. En tots aquests territoris, el partit més votat ha sigut el PSOE. Malgrat que el líder autonòmic més distanciat de la línia de Sánchez en política territorial és Javier Lambán, de l'Aragó, fonts del partit asseguren que ara per ara no veuen "enlloc" un PSOE que compleixi amb els seus requisits per pactar.

stats