Política 23/02/2018

Ciutadans es queda sol reclamant a la mesa que no tramiti la proposta per legitimar Puigdemont

PP i PSC permetran que la proposta de JxCat es debati en el ple de la setmana que ve

Mireia Esteve
3 min
El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ahir al Parlament.

BarcelonaCiutadans demanarà a la mesa del Parlament que reconsideri la decisió de tramitar la proposta de resolució que ha presentat aquest divendres Junts per Catalunya -sense ERC- per reconèixer la legitimitat de Carles Puigdemont. El portaveu adjunt del partit taronja, a més, no descarta recórrer a "altres instàncies" si la petició de reconsideració és desestimada. "Avui mateix posarem en marxa aquesta petició de reconsideració i en valorarem el recorregut, i si cal anirem més enllà i recorrerem a altres instàncies per defensar aquest Parlament", ha explicat De Páramo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Creiem que és una proposta de Matrix, que va en contra de la realitat i la democràcia. Els plantejaments d'aquesta proposta estan fora de la realitat", ha justificat De Páramo, que, però, no ha entrat en els arguments que faran servir per explicar el seu desacord en la proposta de resolució de Junts per Catalunya. La candidatura de Carles Puigdemont defensa, en aquesta resolució, que la destitució del Govern és "il·legal" i demana reconèixer la legitimitat del president de la Generalitat.

Fernando de Páramo també ha explicat en roda de premsa que al ple -demanat per Ciutadans-, que està previst que el president del Parlament convoqui per a la setmana que ve, el seu grup presentarà una proposta de resolució que demana "desbloquejar la situació política; que es reconegui i es compleixin el reglament, l'Estatut i la Constitució, i que es constitueixi un Govern que treballi per a tots els catalans". El portaveu adjunt de Ciutadans ha subratllat que l'objectiu del ple de la setmana que ve és "solucionar el bloqueig actual" i, en aquest sentit, ha demanat a Junts per Catalunya i ERC que "discuteixin en públic el que discuteixen en privat". "És un ple de la transparència", ha subratllat De Páramo.

El PP no veu "inconvenients" a debatre la proposta de JxCat

Per la seva banda, el PP no se sumarà a la petició de reconsideració que Ciutadans té previst demanar a la mesa, ja que considera que "no hi ha cap inconvenient perquè aquesta proposta es pugui debatre i sotmetre a votació", ha explicat el portaveu dels populars catalans, Santi Rodríguez. "No té cap mena de conseqüència, no proposa cap acord que sigui executiu", ha argumentat Rodríguez. De tota manera, ha deixat clar que discrepen "profundament" en la totalitat del contingut de la proposta de JxCat.

En el ple de la setmana que ve, el PP també ha anunciat que presentarà una proposta de resolució per demanar que "s'iniciï el còmput dels dos mesos per a la investidura". És una resolució similar a la que també presentarà el PSC, tot i que el portaveu dels populars, Santi Rodríguez, ha explicat que proposta del PP demana explícitament que el ple es pronunciï perquè comenci a córrer el rellotge.

En aquest sentit, Rodríguez ha explicat que el president del Parlament, Roger Torrent, té a les seves mans "desencallar aquesta situació", tal com van exposar els lletrats en el seu informe. Com que no està previst que en la sessió plenària de la setmana que ve Torrent faci una "declaració que constati la impossibilitat de la candidatura de Puigdemont i que comencin a córrer els terminis", els populars han optat per una altra de les vies que els lletrats del Parlament establien per posar en marxa el compte enrere dels dos mesos per a unes noves eleccions: que els grups parlamentaris demanessin al ple sotmetre a consideració que "comencin a córrer els terminis", ha explicat Rodríguez.

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DE CIUTADANS
stats