Política 12/05/2015

El taló d'Aquil·les d'Ada Colau

L'alcaldable de Barcelona en Comú evidencia dificultats per afermar el seu perfil d'alcaldable en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio davant rivals bregats en l'esgrima mediàtica. Fernández Díaz li troba el punt feble: l'aliança amb ICV, corresponsable de 30 anys de governs municipals. I Bosch la posa en dificultats en demanar-li claredat amb el procés

Marc Colomer
3 min
Joan Herrera i Ada Colau / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEls debats televisius no són el fort d'Ada Colau. Davant rivals experimentats en l'esgrima mediàtica, la candidata de Barcelona en Comú, forjada en la lluita a peu de carrer i a qui algunes enquestes dónen possibilitats d'imposar-se el 24-M, ha vist aquest dimecres com el candidat socialista, Jaume Collboni, li prenia el paper de cap de l'oposició i alternativa de govern i la desplaçava en l'intent de convertir la campanya de les municipals en la contraposició del model de Barcelona en Comú amb el de Xavier Trias. "Se'ns visualitza com a alternativa a aquest model de desigualtat liderat per CiU i PP", ha acabat reivindicant Colau, ja en temps de descompte, després d'un debat en què el candidat del PP, Alberto Fernàndez Díaz, ha buscat –i ha trobat– el cos a cos amb la candidata de Barcelona en Comú mentre Collboni, crescut per l'enquesta d''El Periódico' que el situen en tercera posició, s'acomodava en l'atac a Trias, que l'alcalde i candidat a la reelecció per CiU no ha tingut altre remei que repel·lir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'únic debat dels mitjans públics de la Generalitat pel 24-M, aquest dimarts a TV3 i Catalunya Ràdio, Colau ha vist com Fernàndez Díaz li tirava per la cara de forma insistent la seva aliança amb ICV, corresponsable de tres dècades de governs municipals liderats pel PSC. Ha aparegut el vídeo de Colau el 2007 rebentant un acte de campanya d'ICV, li ha tret a passejar el vestit de 'Super Vivienda' amb el qual denunciava la mercantilització de les polítiques d'habitatge dels ecosocialistes, i li ha retret els pactes de Joan Herrera i Dolors Camats amb CiU en consells comarcals. I les provocacions han donat resultat i han fet caure Colau en el cos a cos que buscava el popular.

"Vostè és Iniciativa"

"Vostè és Iniciativa. Governen junts a l'Àrea Metropolitana i el Consell Comarcal amb Trias. Han venut habitatge social a un fons voltor. Han apujat un 34% el rebut de l'aigua. I diuen que lluiten contra la pobresa energètica?", burxava Fernández Díaz. "Jo no he format part d'aquests organismes", es defensava Colau. On sí que ha saltat la candidata de Barcelona en Comú ha estat després que el del PP, que ha seguit remenant l'armari, fes befa del vestit de 'Super Vivienda' que va fer servir per protestar en un acte d'ICV el 2007. "Avui no va vestida de 'Super V'?". "Vaig vestida com havia de venir vestida", s'ha defensat, visiblement molesta pel comentari. A la defensiva, perdia així la iniciativa.

El cas és que l'espina ja li havia quedat clavada. I se l'ha volgut treure quan el debat ja es desviava per un altre costat. Tot plegat per reivindicar-se "orgullosa" de la seva trajectòria activista, també de l'acció contra els que ara integren la llista que lidera. Entretant, Collboni seguia apuntant a Trias. Aquest cop, amb l'ajuda del PP, que ha aconseguit distreure l'exportaveu de la plataforma antidesnonaments fins a desplaçar-la del cara a cara amb Trias.

I Bosch i la candidata de Capgirem Barcelona (CUP) la tornaven a posar en un compromís quan l'han instat a respondre sí o no a la independència del país: "No seré còmplice de CiU amb la utilització del procés sobiranista per tapar retallades i corrupció". "Es pot ser d'esquerres i independentista", li etzibava Lecha, que avui sí, tenia veu en el debat, com també la candidata de Ciutadans Carina Mejías. Trias, des de la distància, deixava fer. No fos cas que acabés rebent ell per la seva aliança amb Unió.

stats