Política 08/06/2019

Colau assumeix “el risc” d’una investidura amb els vots de Valls

Collboni avisa que no li donarà suport sense acord de govern

Xavi Tedó
3 min
Ada Colau, en roda de premsa aquest dissabte

BarcelonaA només una setmana de la investidura, comuns i socialistes van ensenyar ahir algunes de les cartes que tenien amagades en una partida de pòquer a quatre amb desenllaç encara incert. Després que divendres les bases de Barcelona en Comú (BComú) avalessin per àmplia majoria que Ada Colau opti a la reelecció, l’alcaldessa en funcions va anunciar que assumeix “el risc” de ser investida amb els vots de Manuel Valls. El cap de llista del PSC, Jaume Collboni, per la seva banda, va redoblar la pressió i va avisar Colau que si no hi ha acord de govern entre tots dos partits no donarà suport a la seva investidura. Sigui com sigui, el candidat socialista no va aclarir quin serà el sentit del vot del seu grup municipal si finalment no hi ha pacte previ.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau va ser qui va obrir joc en una compareixença al matí a la seu dels comuns que va despertar una gran expectació mediàtica pel seu mutisme des del 26-M. I ho va fer per apuntar implícitament que pensa acceptar els vots de la formació taronja que necessita per ser investida i que el seu cap de llista, Manuel Valls, ja li ha ofert sense condicions. “Hem treballat per un acord ampli i transversal i no renunciem al nostre projecte de superar els blocs. ¿Això té riscos? Els assumeixo. Té riscos anar a la investidura sense pactes de govern”, va afirmar, i va tancar la porta a renunciar a la investidura com li va reclamar el candidat d’ERC, Ernest Maragall, que vol que Colau se centri en negociar un acord amb els republicans que la situaria com a número dos del consistori.

“No negocio res amb Cs”

Colau va rebatre que acceptar els vots de Ciutadans suposi un gir en els seus plantejaments després que en campanya descartés el suport de Cs per ser alcaldessa per impedir així un alcalde independentista a Barcelona. “No he canviat d’opinió perquè no fem acords de govern ni pactes amb Ciutadans, ni amb Valls, ni amb JxCat. No arribarem a cap acord amb la dreta ni participarem en operacions estranyes”, va reblar. En aquest sentit, va atribuir únicament al cap de llista de la formació taronja la responsabilitat d’investir-la. “Valls té el seu posicionament, però jo no negocio res amb ell perquè no compartim ni el model de ciutat ni cap política, i del seu posicionament només n’ha de respondre ell”, es va limitar a dir davant la insistència dels mitjans.

En tot cas, Colau va reiterar la seva aposta per un govern tripartit amb ERC i el PSC i va denunciar els vetos i ultimàtums de les dues formacions: “Em sembla inconcebible perquè ningú ha obtingut una majoria suficient i tothom ha de sortir de la zona de confort”. També va deixar clar que no vol entrar en les disputes entre independentistes i unionistes. “No serem el trofeu d’un bàndol contra l’altre ni la terra de conquesta de ningú”, va sentenciar, amb la voluntat de trencar la política de blocs.

La “irresponsabilitat” de Colau

A la tarda, Collboni va redoblar la pressió a Colau i va ser més taxatiu a l’hora de tancar la porta a la seva investidura si no s’arriba a un pacte de govern entre comuns i socialistes, tot i no aclarir si donaran suport a l’alcaldessa en funcions si no hi ha entesa. “És molt aviat per dir què votarem”, va respondre sense amagar, però, que està convençut que s’arribarà a un acord. Amb tot, Collboni va carregar amb duresa contra l’alcaldessa en funcions pel seu pas endavant. “És una irresponsabilitat presentar-se sense els suports suficients i nosaltres no l’avalaríem. No donarem cap xec en blanc i no tindria cap sentit investir una alcaldessa que no es comprometi a governar amb nosaltres”, va avisar. “La voluntat de Colau de ser investida l’obliga a buscar els suports necessaris per arribar als 21 regidors, i presentar la candidatura no és una condició suficient per ser investida”, va sentenciar.

stats