Política 06/02/2016

Colau es compromet a formar part del debat constituent

“Barcelona mai fallarà a Catalunya”, sosté l’alcaldessa

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir ahir al matí durant més de dues hores amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

BarcelonaEl procés sobiranista no apareixia en els primers llocs del guió que havien preparat els equips de Carles Puigdemont i Ada Colau durant els últims dies de cara a la primera reunió entre el nou president de la Generalitat i l’alcaldessa de Barcelona. En un moment de la cita, segons fonts coneixedores de la trobada, Puigdemont li va reclamar a Colau “implicació” en el debat constituent, i ella s’hi va avenir. “Li he transmès [al president] que Barcelona mai fallarà a Catalunya; hi serem”, va confirmar l’alcaldessa a la sortida, en referència al procés de participació que s’obrirà durant els pròxims mesos. Una afirmació que va provocar una valoració “molt positiva” de la trobada per part de l’equip de Puigdemont, que va destacar la “sintonia” entre dirigents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la trobada a porta tancada, Colau va defensar el referèndum com a millor via per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i es va mostrar convençuda de la possibilitat de formar un govern entre el PSOE i Podem. El nou president li va traslladar que comprenia aquesta defensa de la consulta -la Generalitat, fins que no hi hagi una hipotètica oferta en ferm de l’Estat, té intenció de seguir avançant cap a l’estat independent- i la va encoratjar a fer partícip la capital del país del procés constituent.

Catalunya Sí que es Pot (CSQP), la formació parlamentària de composició molt similar a la de l’equip de govern de Barcelona, forma part de la comissió del procés constituent -d’estudi i no legislativa, en part per acostar el pol d’esquerres al debat-, però de moment no té intenció de participar en les ponències conjuntes de les tres lleis clau del procés que es van registrar dimecres al Parlament. Colau va evitar referir-se explícitament al tràmit d’aquestes normes i va limitar-se a defensar que la solució passa pel “dret a decidir” en un context de “fraternitat” dins d’Espanya.

Preguntada sobre la negociació oberta entre el PSOE i Podem per desencallar la investidura a Espanya, l’alcaldessa va indicar que parlar de “línies vermelles” no és bo per a ningú. “Són temps de cooperació”, va apuntar Colau, referint-se també al “front comú” que faran la Generalitat i l’Ajuntament en matèria d’infraestructures davant l’Estat. Les dues institucions [vegeu les pàgines de Societat] van tancar acords per impulsar la L9 i el tramvia.

Nova sintonia

“Que Puigdemont sigui un actor nou en la política nacional permet arrencar amb bon peu amb els interlocutors”, assumeixen fonts de Convergència. El nou president s’ha citat amb representants polítics -Ciutadans, PSC, CSQP i PP-, del món empresarial -Cecot, Pimec, Foment del Treball- i està previst que arrenqui aviat els contactes amb entitats de la societat civil. “I amb Artur Mas hi havia relacions que estaven deteriorades”, admet un alt dirigent de CDC.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va qualificar de “molt cordial” la trobada amb Colau. La veuen clau per ampliar la base del procés constituent en ple xoc amb l’Estat.

stats