Política 17/12/2015

En Comú Podem, a la caça dels socialistes “traïts”

Xavier Domènech també demana el vot del 80% de catalans partidaris d’un referèndum

Laia Vicens
2 min
Xavier Domènech va rebre el suport d’Ada Colau i Íñigo Errejón, entre altres, en un multitudinari míting a Nou Barris que va aplegar més de 4.000 persones.

BarcelonaL’esquerra alternativa considera que les eleccions a Catalunya només les poden guanyar o ells o Ciutadans, i per això ahir En Comú Podem tenia un objectiu clar: captar el tradicional votant del PSC per fer decantar la balança a favor seu. L’escenari escollit per llançar l’opa no va ser en va. Ho van fer des d’una plaça Major de Nou Barris entregada -s’hi van aplegar unes 4.000 persones-, un dels històrics feus socialistes a Barcelona, però que el 24-M va ser territori Ada Colau i el 27-S va apostar per la formació d’Albert Rivera. Conscients de la importància d’aquesta bossa de vots, ahir En Comú Podem va prémer l’accelerador per fer possible la “remuntada”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si dilluns, des de Tarragona, el candidat de la formació, Xavier Domènech, va reclamar el vot del 80% de catalans a favor del referèndum per captar votant sobiranista, ahir va ampliar la crida per atraure l’elector progressista: “Demano el vot a tots els catalans d’esquerres que estan pel canvi real, els de cor socialista que s’han sentit traïts”. “En Comú Podem és la vostra casa, som la vostra gent”, va sentenciar.

El discurs d’En Comú Podem va ser ahir inusualment crític amb l’independentisme. Domènech va exigir al líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que no els doni “cap lliçó” de com conquerir la llibertat, la justícia social i “aliances fraternes” pel dret a decidir. S’hi va sumar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que tot i rebaixar el to de mítings anteriors, va retreure als partits independentistes que “s’atabalessin” diumenge. Ho deia en relació amb les seves polèmiques paraules des de la Caja Mágica, en què va dir que “Madrid pot tornar a ser la nostra capital”.

“Donar la cara per Catalunya”

“Trobem milers de persones disposades a donar la cara per Catalunya i partidàries d’un referèndum i aquí es posen nerviosos”, va lamentar, atribuint-ho al fet que les enquestes pronostiquen una victòria d’En Comú Podem a Catalunya.

Per atraure els exsocialistes, la candidatura que aglutina ICV, EUiA, Podem, Equo i Barcelona en Comú va carregar contra PP i Ciutadans. De fet, Colau va situar el 20-D a Catalunya com una dicotomia entre ells o els de Rivera. “Tindrem un mapa taronja o un mapa En Comú”, va augurar, fent una crida a convèncer indecisos els tres dies que queden de campanya. Quinze dies que han anat de menys a més per a Podem. Ahir ho va reivindicar el número dos del partit morat, Íñigo Errejón.

Donant per feta la victòria a Catalunya, Errejón va fer una crida a “sumar forces” perquè Podem governi a l’Estat. Només així, va avisar, es convocarà un referèndum a Catalunya i s’obrirà un “procés de canvi a la resta de l’Estat”. Amb Mónica Oltra, vicepresidenta del País Valencià, i Xulio Ferreiro, alcalde de la Corunya, En Comú Podem va enarborar les banderes del canvi començat el 24-M als ajuntaments i la plurinacionalitat de l’Estat.

stats