Política 24/10/2019

Concentració a Hong Kong en solidaritat amb Catalunya

Unes quatre mil persones han escenificat els punts de contacte entre les dues protestes

Dolors Rodríguez
3 min
Concentració a Hong Kong en solidaritat amb Catalunya

PequínLes banderes estelades han onejat aquesta nit davant dels gratacels de Hong Kong en una manifestació convocada per Assemblea Solidària Catalunya-Hong Kong per mostrar suport a la situació que es viu a Catalunya. L'acte ha servit per escenificar els punts de contacte entre les dues protestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes quatre mil persones s'han concentrat a Chater Garden, al centre de Hong Kong –escenari de les habituals manifestacions que durant cinc mesos han col·lapsat la ciutat–, precisament el dia després que el Parlament de l’excolònia britànica retirés definitivament la llei d'extradició que va donar origen a les protestes.

La concentració ha reunit membres de la comunitat catalana i activistes hongkonguesos. S'han pogut veure pancartes en català i en xinès amb lemes com “Llibertat presos polítics”, “L'autodeterminació no és delicte” o "Una lluita per la llibertat junts".

En un escenari s'han projectat nombrosos vídeos, entre ells un missatge de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. La majoria eren missatges protagonitzats per occidentals i xinesos descrivint el que està passant a Catalunya i els sentiments que els produïen. També s'hi han pogut veure imatges dels disturbis a Barcelona i les càrregues policials.

A Hong Kong els organitzadors han pronunciat breus discursos en anglès i xinès per explicar el que ha passat les últimes setmanes a Catalunya. Les conclusions han estat que Espanya ha de respondre pacíficament a les protestes de Catalunya, s'ha condemnat la brutalitat policial i s'ha rebutjat que es pugui empresonar algú per les seves creences polítiques.

L'acte ha suscitat controvèrsia a l’excolònia, ja que la reivindicació d'independència continua sent un tema tabú. La majoria del moviment prodemocràcia exigeix reformes i autonomia respecte a la Xina, però no la independència. Des d'alguns sectors s'ha fet una crida a no participar en l'acte per no posar en risc el suport internacional a Hong Kong.

Ernie Chow, responsable d'organitzar l'acte, ha assegurat a l'inici de la concentració que l'objectiu era oposar-se a la brutalitat policial i que no temia que l'acusessin de fer una crida al separatisme.

Els organitzadors pertanyen al moviment Youngspiration, un grup que es defineix com a “localista”, defensor dels valors tradicionals de Hong Kong i d'ideologia liberal. En les eleccions del 2016 van obtenir dos escons al Parlament. Però els elegits, Baggio Leung i Yau Wai-ching, van ser-ne expulsats per haver jurat el càrrec de manera irregular insultant la Xina.

Els motius per reivindicar la situació catalana

A la pàgina web de l'organització de l’acte es donen tres raons per solidaritzar-se amb el poble català: primer, que el moviment manté relacions amb la Joventut Nacionalista de Catalunya i 14 organitzacions juvenils liberals europees més, que van emetre una declaració conjunta de suport a Hong Kong i van demanar als governs europeus que obrissin les seves portes als dissidents. En segon lloc, consideren que Catalunya està més aïllada i rep menys suport que Hong Kong, i que per això és necessari mostrar-hi solidaritat. I com tercera raó exposen que tant Catalunya com Hong Kong defensen valors universals com la democràcia, la llibertat i els drets humans. També comparteixen els mètodes de protesta, i els mitjans internacionals han comparat les dues protestes.

La diplomàcia xinesa compara la violència als carrers amb un virus mortal

Al matí, Xie Feng, el principal diplomàtic de la Xina a Hong Kong, ha advertit durant un acte en un fòrum econòmic que la violència de carrer és més perillosa que el virus del SARS (una referència a l'epidèmia del 2003 que va causar prop de 300 morts) i que pot estendre's per altres països combinada amb populisme, separatisme i extremisme. Ha posat com a exemples Catalunya, la Gran Bretanya i Xile. Xie ha tornat a exposar les tesis de Pequín, que sostenen que darrere dels manifestants de Hong Kong hi ha una “mà negra” que pretén enderrocar el govern local i desestabilitzar la Xina.

I mentre se celebrava la concentració de Hong Kong, el diari oficial de l'ala més nacionalista del Partit Comunista xinès, el Global Times, s'ha fet eco de l'acte via Twitter i ha denunciat “la doble moral d'Occident sobre la violència i els disturbis a Hong Kong i Catalunya”. Era una clara referència al fet que Europa doni suport a les manifestacions de Hong Kong però consideri les de Catalunya un tema de política interna espanyola.

stats