Política 09/04/2016

Rajoy estén la mà al PSOE per negociar un govern liderat pel PP

El president espanyol clou un acte del PP a Barcelona sobre la unitat d'Espanya avisant que el compliment de la llei és el que diferencia "els estats civilitzats de la barbàrie"

Gerard Pruna
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, arribant a l'acte del PP a Barcelona

BarcelonaA mesura que passen els dies i s'acosta la data limit del 2 de maig –la que forçaria a convocar un altre cop eleccions–, les negociacions per formar un nou govern espanyol agafen cada vegada més el to d'una nova campanya electoral. Ja fa setmanes que el PP ha començat la precampanya i, amb l'excusa de presentar els cinc eixos del pacte que ha ofert a PSOE i Ciutadans, organitza convencions i mítings els dissabtes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte ha estat el torn de Barcelona, fins on s'ha desplaçat la plana major del PP –liderada pel president espanyol en funcions, Mariano Rajoy– per defensar la unitat d'Espanya. Un acte que els populars han aprofitat per intentar atraure el PSOE a una taula de negociació per formar una gran coalició amb el PP i Ciutadans, l'única opció "viable", segons ha dit Rajoy durant la clausura.

El president espanyol ha donat per fet que des d'ahir –amb la certificació del fracàs de la negociació a tres– "l'única proposta vigent" és la que va fer el PP el primer dia –govern amb PSOE i Ciutadans–, i ha avisat els socialistes que, "si volen", els populars encara estan disposats a negociar.

Abans, la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, havia fet servir un to conciliador per oferir diàleg "sincer i lleial" per articular un govern ampli presidit per Mariano Rajoy amb el suport de PSOE i Ciutadans. Santamaría ha argumentat que l'estat espanyol ha de fugir del "tactisme" i el "curtterminisme", de manera que cal "estendre la mà a qui no pensa igual però està d'acord en allò que és essencial".

Més dura, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, havia atacat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, pel bloqueig de les negociacions per formar govern espanyol. "Estem farts de tant ego superlatiu", ha afirmat Cospedal, que ha qüestionat que el socialista es reunís amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

Atacs al procés sobiranista

El procés ha estat l'altre gran debat de la jornada, que ja des del començament ha sentit crítiques al Govern pel seu full de ruta independentista i la voluntat de "saltar-se la llei": "Així comença el final de la democràcia, saltant-se la llei aquells que governen", ha avisat Cospedal.

També Rajoy s'ha referit al procés sobiranista durant el discurs de clausura. El president espanyol en funcions ha avisat que el compliment de la llei "és el que diferencia els estats civilitzats i importants de la barbàrie"."Quan no hi ha llei, l'única que existeix és la llei del més fort".

El president espanyol ha reivindicat també la feina que ha fet el govern espanyol per "evitar el 'default'" de l'economia catalana i, en plena ronda de contactes dels líders de PSOE, Podem i Ciutadans amb Puigdemont, s'ha mostrat obert a parlar "amb tothom" de qualsevol cosa excepte de fets que posin en risc la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols.

Aguirre critica la "indefinició" ideològica de Rajoy

Amb la cúpula del PP pràcticament al complet a Barcelona, la pedra a la sabata de Rajoy ha estat un cop més l'expresidenta dels populars a la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. Aquest dissabte s'ha difós l'avançament de l'últim llibre de la dirigent popular –'Yo no me callo'–, que es presentarà dimarts i on es critica la "indefinició" ideològica del president espanyol en funcions.

stats