Política 11/06/2017

Sánchez eleva Narbona a la presidència del PSOE

Alineada amb l'ala esquerra, l'exministra tindrà més funcions que els seus predecessors

Ara
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

BarcelonaPedro Sánchez comença a confeccionar la seva nova executiva, que haurà de ser escollida en el 39è congrés federal del PSOE, el cap de setmana que ve. L'exministra de Zapatero i fins ara consellera del Centre de Seguretat Nuclear (CSN), Cristina Narbona, va comunicar ahir al secretari general socialista que acceptava la seva oferta per presidir el partit. Amb el moviment, Sánchez col·loca al capdamunt de la representació institucional dels socialistes espanyols una dona alineada amb els postulats a l'esquerra dels socialistes, que s'ha destacat per la seva defensa del medi ambient (va ser ministra d'aquesta cartera) i pel seu feminisme.

Cristina Narbona presidirà el PSOE i deixarà el Consell de Seguretat Nuclear

Narbona va rebre l'oferta de Sánchez divendres, però la va estar sospesant perquè, tot i que sobre el paper seria compatible amb el seu lloc al CSN, no considerava ètic mantenir els dos càrrecs. Finalment, i tal com va anunciar ella mateixa a través de Twitter, es va decidir a acceptar l'oferiment, però abandonant el càrrec al regulador energètic. "Seré presidenta del PSOE per impulsar un projecte de nova socialdemocràcia, amb el lideratge de Pedro Sánchez", va afirmar l'exministra, que ho va aprofitar per enviar un missatge d'unitat, en la línia que segueix en les últimes setmanes el nou ordre socialista: "No sobra ningú en aquest repte apassionant".

Narbona s'havia mantingut en un segon pla de la política des que va abandonar el ministeri. Però es va implicar en la campanya de Sánchez a les primàries que el van enfrontar a la presidenta andalusa, Susana Díaz. De fet, Narbona va col·laborar en la redacció de la ponència política del candidat, que finalment es va imposar a Díaz amb comoditat. La seva parella, el també exministre socialista Josep Borrell, va ser un altre dels que van donar suport a Sánchez i, de fet, en les travesses per presidir el PSOE hi apareixia el polític català, però té alguna taca a l'expedient, ja que formava part del consell d'Abengoa, l'empresa investigada per la seva fallida.

El càrrec de presidenta del PSOE l'havia ocupat en l'anterior etapa de Sánchez com a secretari general la diputada andalusa al Congrés Micaela Navarro. Ella, però, va ser una de les membres de l'executiva que va dimitir l'octubre de l'any passat per forçar la dimissió del secretari general, en un cop orquestrat pels 'barons' i liderat des de l'ombra per Díaz. Durant la campanya de les primàries, a més, Navarro va donar suport a Díaz, i per això estava descartat que repetís com a presidenta. Des de la dimissió de Navarro, i amb el nomenament de la gestora que ha comandat el partit en aquests últims mesos, formalment, la presidència del partit ha estat vacant. Les atribucions d'aquest càrrec passen per la representació oficial del partit, i la presidència de les reunions de l'executiva, que implica moderar-les. Un rol, a tall d'exemple, més semblant a la presidència del Congrés que a la del govern.

Més pes polític

En el cas de Narbona, però, Ferraz ja ha anunciat la seva intenció de dotar de contingut la presidència, i empoderar la nova màxima representant del partit perquè lideri la transformació cap a l'economia verda. Tindrà un "paper rellevant", segons va informar el PSOE, que va destacar que Narbona "seguirà treballant amb el mateix compromís que ha mostrat sempre en la construcció d'aquest projecte social de justícia i equitat, que és la raó de ser del partit socialista".

Amb la incògnita de la presidència resolta, encara queden per definir la majoria de rols de l'executiva. Es dona per fet que Sánchez comptarà amb alguns dels seus col·laboradors a les primàries, com José Luis Ábalos o Ariadna Lastra, i també podria fer-ho amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

stats