Política 30/06/2020

El Govern i la Moncloa s'acusen mútuament de no voler reunir la taula de diàleg

Budó diu que la cimera independentista per abordar la negociació serà aquesta setmana o la que ve

Núria Orriols / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir a la roda de premsa posterior al consell de govern.

Barcelona / MadridLa segona reunió de la taula de diàleg torna a viure el mateix escenari d'incertesa que la primera reunió al febrer. Després que durant el cap de setmana el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, afegissin escepticisme sobre la conveniència de reunir-se aquest juliol, el Govern i la Moncloa s'han acusat aquest dimarts mútuament de no voler reunir la taula. Ho han fet en paral·lel la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, després de les reunions del consell executiu i del consell de ministres, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per una banda, la consellera de Presidència ha dit que la Generalitat no té cap voluntat de "dilació" i que està disposada a reprendre la taula de diàleg. Per l'altra, Montero ha recordat que Torra va condicionar la reunió a "recuperar la confiança" amb Sánchez i ha demanat al president de la Generalitat que s'aclarís. "Per part del govern d'Espanya no hi haurà cap inconvenient en reunir la taula. El que ha de dir el Govern és si li sembla oportú que sigui al juliol". Fonts de la Moncloa encara són més explícites: "La pregunta és: Torra vol reunir la taula? Dubtem de les paraules de Torra".

Budó ha evitat reclamar-la per al mes de juliol, tal com fa Esquerra, però ha demanat a la Moncloa que no posi "excuses": "Primer era per les eleccions basques i gallegues i ara per un escenari electoral quan ni tan sols hi ha els comicis convocats". "La voluntat per part del govern espanyol és dilatar la taula de negociació", ha insistit la consellera de Presidència, que ha afirmat que si se segueix amb la mateixa actitud "difícilment" hi haurà taula de negociació aquest estiu.

"El govern espanyol ha de dir si vol o no reprendre el diàleg", s'ha reafirmat Meritxell Budó. En tot cas, abans d'aquesta trobada la portaveu ha tornat a insistir en la cimera independentista que ha convocat el president per abordar l'estratègia sobiranista. No hi ha data encara, però Budó ha parlat d'aquesta setmana o la que ve.

També ha defensat el rol del president de la Generalitat. Davant les crítiques dels que consideren que no està legitimat per liderar la negociació –tal com ha apuntat aquest dimarts l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau–, Budó ha defensat el seu paper. Ha assegurat que des que el va escollir el Parlament té la legitimitat per encapçalar el diàleg amb el govern espanyol, encara que no representi ideològicament els 7,5 milions de catalans. "L'alcaldessa Colau tampoc representa ideològicament tots els ciutadans de Barcelona i ningú li qüestiona la legitimitat", s'ha reafirmat.

Per la seva banda, els comuns consideren que la taula de diàleg s'hauria de reunir "com més aviat millor", però també eviten dir ara si hauria de ser aquest mes de juliol. La portaveu de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Susanna Segovia, ha defensat que s'hauria de "reprendre ràpid", però ha rebutjat dir si hauria de ser aquest juliol, com s'havia plantejat fins ara i com ahir va defensar el portaveu de la formació, Joan Mena. De fet, els comuns s'havien convertit en l'excepció del govern de coalició i defensaven reunir la taula de diàleg aquest mes següent, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, digués que no era un bon moment pel clima "preelectoral" –informa Mireia Esteve.

Montero descarta ajornar la presentació dels comptes per les eleccions catalanes

Al seu torn, María Jesús Montero ha assegurat que la voluntat de diàleg per part de l'executiu espanyol es manté un cop passin les eleccions del 12 de juliol i que no hi ha cap variació en el calendari perquè se celebri aquest juliol. Fonts de la Moncloa, però, puntualitzen que encara no hi ha hagut contactes per planificar-la perquè és massa aviat i que primer cal que passin els compromisos electorals que tenen mobilitzat part de l'aparell del PSOE.

Sobre la crida de Ciutadans a posar fi a la taula a canvi d'acceptar negociar els pressupostos, la portaveu del govern espanyol ha insistit que "no és el moment de vetos creuats" i ha descartat ajornar la presentació dels pressupostos més enllà del setembre o octubre tenint en compte el calendari electoral català. Ha recordat en aquest sentit que les eleccions no estan convocades i que mantenen "moltes esperances" en la voluntat negociadora de Ciutadans.

stats