Política 23/07/2019

Laura Borràs, de JxCat: "Tenim 155 motius per votar 'no' a la investidura"

La diputada qualifica de "retòrica" la voluntat de diàleg de Sánchez

Germán Aranda
2 min
La diputada de JxCat, durant el debat d'investidura

Madrid[Segueix aquí en directe el minut a minut de la investidura]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, s'ha adreçat al candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, per recordar-li la seva intenció de mantenir un diàleg que ara veu com a "retòrica" i l'ha acusat de preferir "arraconar" en comptes de dialogar, "coaccionar en comptes de convèncer" en les negociacions, una actitud que ha considerat pròpia d'una "democràcia made in Spain, una democràcia en demolició". "Tenim 155 motius per votar 'no' a la investidura", ha dit Borràs.

Ha existit, segons Borràs, "un increment de la repressió" amb ell com a president, i li ha preguntat per què JxCat hauria de votar a favor de la investidura. També li ha retret que negui l'existència de presos polítics: "¿Com denomina uns demòcrates empresonats per posar les urnes?"

Borràs també s'ha adreçat a Sánchez per avisar que els vincles del CNI amb l'imam de Ripoll i la sentència del judici de l'1-O poden deixar l'Estat "enfangat" d'una manera "irreversible". "Necessitaran molt Fairy per netejar tanta brutícia democràtica", ha afegit.

En la seva rèplica, Sánchez ha retret a Borràs que parli de "diàleg" quan el president Torra està parlant "d'unilateralitat". "Aquest 'Ho tornarem a fer' no tornarà a passar", ha advertit. Minuts després Torra ha fet un tuit en resposta: "Per al·lusions: ho tornarem a fer".

"Quan surtin del laberint de falsedats, mentides i victimització molt probablement podrem començar a parlar amb un mateix llenguatge", ha dit Sánchez, en un to molt diferent i més agressiu del que ha fet servir amb Rufián. "Vostès s'han instal·lat en l'antipolítica i són inútils, des del punt de vista parlamentari, per defensar la prosperitat i els drets del poble català", ha afegit, i ha acusat JxCat de "no reconèixer la legitimitat d'aquesta cambra ni del govern espanyol".

Seguidament, com a membre del mateix grup mixt que Borràs, ha comparegut Mertxe Aizpurua, portaveu d'EH-Bildu, que ha recordat que el PSOE ha fet pactes amb el seu partit a Guipúscoa, però que "també ho ha fet el PP", i ha fet esment a les lleis municipals a Vitòria en què es van posar d'acord. És per això que ha lamentat el que ha qualificat d'"apartheid polític", terme que també va fer servir el líder de Vox, Santiago Abascal, per referir-se al veto de Cs a les negociacions. Aizpurua s'ha preguntat si Sánchez "seguirà enarborant el 155 com a amenaça contra el sobiranisme".

stats