Sánchez confirma el gir i eleva el to d’avís a Torra

El president espanyol repta l’independentisme a dur-li una proposta “del 75%” i es compromet a vehicular-la

DANI SÁNCHEZ UGART / GERARD PRUNA

Pedro Sánchez va consolidar ahir l’allunyament de la via del desglaç amb els independentistes en la seva intervenció durant el ple especial al Congrés sobre Catalunya i també sobre el Brexit. El president espanyol va aprofitar la coincidència dels dos debats en l’ordre del dia per establir un paral·lelisme entre el Procés i la separació del Regne Unit de la UE i acusar els promotors dels dos processos de mentir. “L’independentisme ha seguit el mateix patró d’enganys i d’exaltació de les emocions” que els brexiters, segons Sánchez. A la vegada, però, el president espanyol va reptar els independentistes a dur-li una proposta que aplegui el 75% del Parlament per resoldre la qüestió.

El líder socialista va posar l’accent en la via repressora i no en la propositiva, i va continuar així el camí emprès pel seu executiu després de la clatellada a les eleccions andaluses. Per això, va amenaçar amb una resposta “ferma, serena, proporcional i contundent” a qualsevol cosa que “se situï fora de la Constitució i l’Estatut”. També va posar veu a les cartes enviades al Govern en què el seu executiu avisava que enviaria “les forces de seguretat que siguin necessàries” a Catalunya si no es garantia la seguretat per part dels Mossos i continuava la, segons ell, “injustificable inacció” de la policia per ordres polítiques.

Un 'baró' del PSOE s'obre a il·legalitzar els partits independentistes

Casado demana la dimissió

En el torn de rèplica sí que va reptar els independentistes a trobar una proposta que sumi el 75% de la cambra, i va assegurar que, en aquest cas, el govern espanyol “la vehicularà i ajudarà a resoldre la qüestió catalana”. “Nosaltres estem disposats a dialogar, però per dialogar han de representar aquestes 3/5 parts de la societat catalana”, i no “plantejar que el 51% de la majoria del Parlament s’imposi al 49% amb una tesi que no està referendada a les urnes”, va avisar. Va ser el més semblant a una oferta que va fer Sánchez, i n’hi va haver prou perquè Pablo Casado li demanés la dimissió.

Mentre al Congrés Sánchez confirmava el seu canvi de to respecte a l’independentisme, el president de la Generalitat, Quim Torra, compareixia al Parlament per sotmetre’s al control de l’oposició. Des d’allà, aprofitava per respondre al cap de l’executiu espanyol i demanar-li que no tanqui la porta a l’entesa amb el Govern. “Tornem a la política, tornem al diàleg”, va afirmar en resposta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui va retreure que, tot i les reiterades apel·lacions a la distensió fetes pel govern socialista des que va arribar a la Moncloa, la situació respecte a Catalunya no ha canviat. “Som exactament al mateix punt on érem”, va lamentar Torra, que va criticar que l’anunci de Sánchez ahir fos d’estar disposat a enviar més policies a Catalunya.

Després de l’allau de crítiques rebut per la seva comparació amb Eslovènia -i que ahir van reproduir àmpliament els grups de l’oposició-, Torra va matisar el seu discurs. “El camí cap a la llibertat és, ha estat i serà sempre pacífic i democràtic”, va subratllar, i va justificar la seva comparació argumentant que la via eslovena va acabar amb la declaració d’independència -després d’un referèndum d’autodeterminació i unes eleccions- i, aleshores, “va començar una altra via”, en referència a la Guerra dels Deu Dies entre els exèrcits eslovens i iugoslau.

El debat sobre la via eslovena, de fet, va estar molt present també al Congrés en el discurs de Sánchez, que va demanar “lleialtat” a Torra perquè declaracions com les del cap de setmana “no ajuden”. Una lleialtat que també va exigir a Pablo Casado i Albert Rivera -que va arribar a fer responsable Sánchez si hi hagués algun mort pel Procés-, als quals va demanar la mateixa col·laboració que va tenir ell quan era a l’oposició. Tanmateix, Sánchez va tancar la porta als projectes recentralitzadors empesos per Cs, el PP i sobretot el nou actor del tauler polític espanyol, Vox, i es va comprometre a defensar l’autogovern davant d’aquesta “retòrica”, perquè segons ell cal un “projecte comú” que abraci “l’Espanya plural” i que planti cara a la via de l’unilateralisme. I en aquest sentit, és per a ell contraproduent l’abraçada a Vox que estan disposats a fer Casado i Rivera, contra els quals va mantenir els enfrontaments més tensos ahir. Sánchez, doncs, marca distàncies amb el PP i Cs tot i apujar el to contra l’independentisme.