Política 03/07/2017

Montoro creu que la rebaixa de l'IRPF que vol Cs "té cabuda" al sostre de despesa

S'incrementa la previsió de creixement al 3% aquest any. Montoro i Guindos acompanyen Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al consell de ministres

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una intervenció al Congrés  dimecres  de la setmana passada.

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres en consell de ministres el sostre de despesa per als pressupostos del 2018. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo explica, juntament amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el d'Economia, Luis de Guindos, les línies bàsiques d'aquest límit de despesa. Uns minuts abans el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ja ha anunciat que el seu partit no hi donarà suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu ha aprovat per primer cop des del 2014 un augment del sostre de despesa, que és el límit que es poden gastar les administracions i que puja un 1,3% en relació amb el del 2017, fins als 119.834 milions d'euros, uns 1.500 milions més. "Són els objectius que necessita l'economia espanyola per seguir creixent i seguir fomentant la creació d'ocupació", ha defensat Montoro.

Una part d'aquest augment anirà destinada a millorar els salaris dels funcionaris, segons ha explicat Montoro, mentre que la despesa dels ministeris no augmentarà significativament. La rebaixa de l'IRPF que demana Ciutadans per al 2018 a canvi del seu suport al sostre de despesa "hi cap" dins de l'ampliació d'aquest indicador, ha dit Montoro, que s'ha mostrat "convençut" que arribarà a un acord amb el partit d'Albert Rivera i la resta de diputats que van donar suport als pressupostos del 2017. Sobre la posició del PSOE, Montoro ha considerat que "ningú s'ha endut una sorpresa", perquè és un "apriorisme" de Pedro Sánchez, que ni tan sols va voler reunir-se amb ell.

Els objectius de dèficit es mantenen en el 2,2% per al 2018, fet que suposaria abandonar el procediment de dèficit excessiu, i per tant la vigilància extra de Brussel·les als comptes públics espanyols. Aquest dèficit es reparteix en un 0,7% per a l'administració central, un 0,3% per a les comunitats autònomes, equilibri pressupostari per als ajuntaments i un 1,2% de dèficit per a la Seguretat Social. El 2019 el dèficit baixaria a l'1,3%, i el 2020 al 0,5% de desequilibri.

Millora la previsió de creixement

Guindos ha presentat l'actualització del quadre macroeconòmic, que conté una millora de la previsió de creixement del producte interior brut de 3 dècimes per a aquest any, fins al 3%. Això anirà acompanyat també d'una millora en la creació d'ocupació, fins al 2,8%. El 2018, segons l'executiu, l'economia creixerà un 2,6% i l'ocupació ho farà en la mateixa mesura. En el llarg termini, l'executiu espera reduir l'atur fins a l'11,8% el 2020. Guindos ha destacat que és "una revisió prudent", perquè els analistes estan preveient creixements per sobre del 3%.

La roda de premsa també tindrà la primera reacció de l'executiu a les filtracions de la llei del referèndum que s'han publicat aquest dilluns.

stats