El govern espanyol nega que la variació del criteri de l'Advocacia sigui cap "gest": "S'ha actuat amb professionalitat"

La vicepresidenta, Carmen Calvo, insisteix en el "respecte escrupolós del poder judicial"

SÒNIA TRUJILLO MORERA / ANNA MASCARÓ / MIREIA ESTEVE

El govern espanyol ha recalcat avui que l'escrit d'acusació de l'Advocacia de l'Estat s'ha formulat "amb criteris de professionalitat, tècnico-jurídics". "Aquesta no és una qüestió de gestos sinó de valoració de tècnica jurídica", ha sentenciat la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què ha rebutjat les crítiques de PP i Ciutadans d'haver influït en l'òrgan perquè rebaixés la petició de pena amb l'objectiu d'afavorir l'independentisme i, com a conseqüència, obtenir-ne rèdits polítics al Congrés. A diferència de l' escrit de la Fiscalia, l' Advocacia ha demanat penes per sedició als dirigents independentistes processats, però no per rebel·lió, que comporta penes més grans.

"Tots sabem que existeix un debat jurídic sobre el que va passar a Catalunya", ha dit Delgado, però ha insistit en els criteris "estrictament jurídico-tècnics" de l'òrgan de l'Estat. Al seu torn, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit que els comesos pels independentistes són "delictes molt greus", però no ha volgut anar més enllà. "Respectarem la fase en què entra el procés judicial", ha dit, i ha insistit en "el respecte escrupolós del poder judicial". 

En aquest sentit, la vicepresidenta ha rebutjat valorar les declaracions que Pedro Sánchez va fer al mes de maig, quan va assegurar a Antena 3 que "claríssimament" els dirigents independentistes processats havien comès "un delicte de rebel·lió". Calvo s'ha limitat a puntualitzar que ho va dir com a líder del PSOE, quan encara "no era president", perquè "al govern no li correspon" fer afirmacions així. "El president del govern no ha fet aquestes declaracions", ha afirmat, cosa que ha provocat la rialla dels periodistes, que li han recordat que es tracta de la mateixa persona.

Sobre la proposta que Ciutadans ha presentat aquest divendres perquè el Congrés insti el govern espanyol a no concedir l'indult als dirigents independentistes, Calvo ha recordat que "l'indult és una figura Constitucional". "Si algú vol modificar la Constitució ho ha de dir, perquè no és poc important, i menys en una qüestió com aquesta, en què hem de resoldre una crisi important, i des d'on tothom esperaria que els partits es comportessin amb lleialtat a la responsabilitat que tenim tots", ha dit, i ha acusat PP i Cs de fer política "en benefici dels seus interessos". 

El PSC secunda el govern de Sánchez

La portaveu del PSC, Eva Granados, creu que l'acusació per sedició i malversació de l'Advocacia de l'Estat no és un "gest" del govern espanyol amb Catalunya. "No hi ha hagut cap gest del govern espanyol, hem de deixar treballar la justícia i no valorar uns fets que són de l'àmbit jurisdiccional", ha assegurat Granados en roda de premsa al Parlament. "Estem davant d'un procés judicial llarg, fins que no hi hagi sentència s'ha de respectar la presumpció d'innocència dels acusats", ha afirmat.

En aquest sentit, Granados ha reiterat que l'estat espanyol "funciona amb separació de poders". "Cadascú ha de fer la seva feina, els polítics hem de fer les lleis i els jutges les han d'aplicar", ha afirmat. En aquest sentit, Granados ha mostrat "respecte absolut" a la justícia i a "l'autonomia de la Fiscalia". La portaveu socialista considera que "no s'està jutjant una ideologia, sinó personalitats polítiques que tenen l'obligació de complir les lleis". "Fa un any hi va haver un clar incompliment de les lleis i han de rendir comptes davant la justícia", ha dit. Granados no ha volgut valorar les peticions de penes que demana la Fiscalia.

Sobre l'aprovació de pressupostos, Granados l'ha volgut diferenciar del procés judicial contra els líders independentistes. "Hem de separar clarament aquest procés judicial de l'aprovació dels comptes", ha demanat.

Per la seva banda, la diputada d'En Comú Podem al Congrés de Diputats Lucía Martín ha considerat "remarcable" el canvi criteri de l'Advocacia de l'Estat, però el considera insuficient, perquè creu que no hi ha delictes de sedició ni malversació. "Farem tot el que estigui al nostre abast per acabar amb aquesta vulneració de drets", ha assegurat.

Més continguts de