Política 01/10/2017

Rajoy: "Hem fet el que havíem de fer"

El president espanyol convocarà totes les forces "amb representació parlamentària"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy, després de l'1-O

MadridSense referències als ferits ni a les càrregues policials, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest diumenge: "Avui no hi ha hagut un referèndum d'autodeterminació a Catalunya" i "tots els espanyols" han "constatat que l'estat de dret manté la seva vigència" i "reacciona davant dels que el volen subvertir i reacciona amb tots els instruments" al seu abast. Segons ell, no hem assistit "a cap consulta", sinó a una "irresponsable estratègia política" en la qual "alguns han intentat robar la veu" a la població".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem fet el que havíem de fer i hem complert la nostra obligació, actuant amb la llei i només amb la llei. S'ha demostrat que el nostre estat democràtic té recursos per defensar-se d'un atac tan seriós com aquest referèndum", ha afegit Rajoy. L'1-O ha servit, segons ell "per causar un greu mal a la convivència", i ha dit que "no tancarà cap porta", perquè "sempre ha ofert diàleg sincer", però "sempre dins de la llei i en el marc de la democràcia", perquè la convivència a Espanya "sempre s'ha cimentat en l'acord". "No podem permetre el xantatge d'uns pocs a tota una nació", ha afegit.

A més, ha dit que "espera" que els impulsors del referèndum no facin més passos endavant i que a partir de demà convocarà les forces polítiques amb representació parlamentària: "Hem de reflexionar junts sobre un futur que hem d'afrontar junts". També demanarà la compareixença al ple del Congrés, sempre amb l'objectiu que els espanyols puguin "continuar units".

El president espanyol ha dit que el govern de l'Estat "va mantenir en tot moment que el referèndum no se celebraria", i que els seus promotors "ho sabien, però van decidir seguir endavant i promoure un atac al model d'Estat i a l'estat de dret". El referèndum, segons ell "pretenia liquidar la Constitució espanyola" i "separar una part del país", i s'ha evitat amb "tribunals" i també amb "les forces i cossos de seguretat de l'Estat".

Rajoy ha agraït el suport dels partits que ell considera sobiranistes i també a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil, que han "complert amb la seva obligació i el mandat que tenien amb la justícia". I ha dit que "hauria sigut més fàcil per a tothom mirar cap a una altra banda", però "no ho han fet".

També ha ressaltat el "suport sense fissures" de la Unió Europea i de "tota la comunitat internacional".

"Pretendre que les arbitrarietats i abusos passin per exercicis democràtics és una burla a l'essència mateixa de la democràcia", ha dit, abans de considerar que hi ha hagut "adoctrinament de nens" i "assetjament a jutges i periodistes". En la línia de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que "els únics culpables són els que han promogut la violació de la legalitat".

Rajoy s'ha dirigit als catalans que han participat a la votació, als quals, segons ell, se'ls ha "enganyat" i ha dit que "la gran majoria del poble de Catalunya no ha volgut participar en el guió dels secessionistes" i que "han demostrat que són gent de llei", que "sense soroll han ignorat la convocatòria". A ells, els ho ha "agraït molt especialment", perquè han donat proves "d'un gran civisme" i han sabut "resistir l'embat de les pitjors pràctiques populistes".

"He volgut dirigir-me a vostès com a president del govern d'Espanya" una "democràcia amable" i de "les més avançades del món". Rajoy ha dit que "sempre ha volgut ser el president de tots els espanyols" i "garantir la convivència".

stats