CORRUPCIÓ
Política 10/02/2015

David Fernàndez replica a Mas a 'Els matins': "La corrupció que fa metàstasi no és una qüestió personal"

El diputat de la CUP celebra la compareixença, pròpia d'un "país normal, on un president dóna explicacions, accepta i respon preguntes i no hi ha cap pantalla de plasma"

Ara
2 min
David Fernàndez, en l'entrevista a 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl diputat de la CUP i president de la comissió d'investigació del cas Pujol, David Fernàndez, s'ha fet seves aquest dimarts a 'Els matins' de TV3 les paraules de dilluns de la seva companya de files Isabel Vallet, d'acord amb el fet que no es dóna per satisfet amb les explicacions donades per Artur Mas. "La corrupció que fa metàstasi no és una qüestió personal", ha asseverat, replicant al president de la Generalitat, i ha lamentat que es troba "sense respostes sobre què n'hem fet d'aquest país i què en farem". Tot i això, ha reconegut que "si no fos periodista en excedència", hauria pogut titular "l'oposició no va demostrar les acusacions i el president es va defensar", cosa que demostraria que no comparèixer tampoc era la millor opció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Fernàndez ha destacat que l'acció de Mas és pròpia d'un "país normal, on un president compareix i dóna explicacions, accepta i respon preguntes i no hi ha cap pantalla de plasma". "I a diferència d'altres latituds, hi ha comissió d'investigació", ha celebrat.

Igualment, ha recordat que "hi ha més de 160 causes de corrupció en l'àmbit de la bombolla immobiliària als Països Catalans", cosa que demostra que "el frau fiscal és una indústria que funciona" i "és una sistemàtica i un patró de conducta de les oligarquies". En aquest sentit, ha denunciat el tracte que reben els evasors fiscals, com per exemple en la defunció d'Emilio Botín, president del Banco Santander i "el més gran defraudador [espanyol]", que va gaudir de "funerals d'estat". "Tots els de la llista Falciani no van tenir actuacions d'ofici, sinó una carta on se'ls demanava que regularitzessin, mentre que s'actua ràpid davant d'un autònom o alguna persona que s'equivoca en la declaració", ha denunciat.

Intencionalitat política en les filtracions

Així mateix, el diputat de la CUP ha reconegut que hi ha intencionalitat política en les filtracions sobre corrupció, cosa que es demostra perquè, entre tots els que tenen comptes a Andorra, "només ha sortit el nom de Jordi Pujol". "Esclar que hi ha intencionalitat política, però això no es pot usar com a excusa", ha etzibat, i ha afegit: "Sobta veure els que tenen més poder demanant que se'ls tracti com uns angelets".

En tot cas, s'ha mostrat esperançat que els treballs de la comissió d'investigació siguin útils: "Des del pessimisme de la realitat, esperem que serveixi". Ha apuntat que pretén fer "l'autòpsia del pujolisme com a sistema integral del poder" i ha avançat que "no n'hi ha prou de tornar els diners" si es demostra un enriquiment il·lícit, malgrat que conceptualment tampoc creu en la presó, sinó que aspira a "garanties de no-repetició". "Duran i Lleida va dir que dimitiria si es demostrava finançament il·legal del seu partit, i ja s'ha demostrat en tres sentències", ha recordat.

Compareixences de Camacho i Zaragoza

Finalment, Fernàndez ha avançat que la compareixença de la presidenta de la PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, està programada per al 20 o el 27 d'abril, en el marc del cas Método 3, on també compareix l'exsecretari d'organització del PSC, José Zaragoza. En el seu moment, els dos es van negar a donar explicacions a la comissió d'afers institucionals sobre aquest assumpte.

stats