Política 09/05/2014

Desmond Tutu: "No és bo intentar forçar la gent en una unió que uns no volen"

En una entrevista a TV3, el clergue sud-africà, figura clau en la lluita contra la discriminació racial, fa una crida al govern espanyol perquè escolti Catalunya

Ara
1 min

Barcelona"No és bo intentar forçar la gent en una unió que uns no volen. Se sent com un jou al voltant del coll […]. Això és el que estem veient. Si la gent senten amb molta força que volen sortir d'un país, llavors és molt millor escoltar-los i sentir-los, millor que forçar-los en una relació que no volen". Són les paraules del clergue sud-africà Desmond Tutu, guardonat aquest dijous amb el Premi Internacional Catalunya 2014, preguntat pel procés català a TV3. La televisió pública ha ofert un avançament de l'entrevista que s'emetrà íntegrament aquest divendres al 'TN vespre', a partir de les 21 hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tutu, que va obtenir el premi Nobel de la pau el 1984, va ser una de les figures centrals en la lluita per acabar amb la discriminació racial a Sud-àfrica. En l'entrevista reclama diàleg per desencallar la qüestió catalana: "Espero que vosaltres, a Espanya, sigueu prou adults com per veure que us heu d'asseure junts i escoltar-vos els uns als altres".

Tutu va ser nomenat el 1986 arquebisbe de Ciutat del Cap, el primer negre a ocupar una posició com aquesta en aquest país. El 1995, després del final de l'apartheid, el president sud-africà, Nelson Mandela, el va nomenar president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació. El Premi Internacional Catalunya distingeix figures del món amb un paper destacat en el camp de la lluita pels drets i les llibertats, i en altres edicions l'han rebut la nena pakistanesa Malala Yousafzai, Lula da Silva, Jimmy Carter o Jacques Delors.

stats