Política 24/04/2018

ERC i el PDECat eviten les crítiques al PNB per haver permès la tramitació dels pressupostos

Cs alerta que el seu suport als comptes corre perill si es donen "privilegis" als nacionalistes

Dani Sánchez Ugart
2 min
El diputat d'ERC Joan Tardà durant el ple del Congrés. EFE

MadridLa decisió del PNB de permetre la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat, que han de passar el primer filtre del Congrés aquest dijous, no ha rebut la contestació dels partits independentistes catalans. Fins ara els nacionalistes bascos mantenien el veto a la negociació pressupostària fins que no s'aixequés el 155 i, tot i que formalment es manté, els 'jeltzale' van decidir la setmana passada deixar-los passar el primer filtre a l'espera de la investidura d'un president. "Nosaltres agraïm al PNB que hagi relacionat el seu suport als pressupostos a l'aixecament del 155", s'ha limitat a dir el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió dels nacionalistes anul·la la capacitat d'incidència de la investidura catalana en el debat pressupostari espanyol, que fins ara tenia segrestat. El motiu és que, un cop passat aquest filtre del Congrés, la següent prova de foc, la votació definitiva, s'haurà de superar el 22 de maig, dos dies després que caduqui el termini per investir un nou president de la Generalitat, abans de la convocatòria automàtica de noves eleccions.

Tant Tardà com el seu homòleg del PDECat, Carles Campuzano, s'han mostrat convençuts que hi haurà Govern abans d'aquesta data, amb un aixecament automàtic del 155 que possibilitarà el vot favorable dels nacionalistes bascos als comptes. "Només preveig l'escenari que hi hagi Govern a Catalunya", ha afirmat Campuzano, abans de la junta de portaveus al Congrés, i ha agraït, com Tardà, "el suport del PNB durant tots aquests mesos i anys".

Tardà ha contrastat l'actitud dels nacionalistes bascos condicionant el vot favorable als pressupostos amb la del PSOE, que va votar el 155. "A uns els agraïm l'actitud, i a d'altres els recriminem que siguin al costat del 155. Es pot ser de tot menys desagraït", ha dit el republicà. Tardà ha considerat també que els comptes que vol aprovar Rajoy "no són els pressupostos que permetin resoldre el conflicte català", sinó que "generen un abisme més profund entre Catalunya i el regne d'Espanya".

Cs demana "transparència" en la negociació amb el PNB

El suport que de moment tenen assegurats els comptes és el de Ciutadans. El partit d'Albert Rivera va anunciar fa unes setmanes que l'acord amb el PP estava tancat, tot i que en els últims dies han alertat que podria córrer perill els pacte si el govern espanyol s'excedia en les cessions al PNB. El secretari general de la formació taronja al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha demanat aquest dimarts "transparència" al PP en la negociació amb els 'jeltzale' i ha avisat de la possibilitat que l'executiu estigui plantejant-se donar-los "privilegis" com la gestió de la caixa de la Seguretat Social o que es donin "privilegis als etarres", en referència als presos. "No ho consentirem", ha reblat Gutiérrez.

"Els senyors de Cs actuen com a xaiets quan pacten amb el PSOE i com a panteres quan es tracta d'atacar el PP", ha respost el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. "Demano a Rivera que canviï el maniqueisme de com actua en política. Tots els que som del PP som gent a abatre de qualsevol forma fins i tot inventant-se que fem pactes amb el PNB", ha reblat, abans de deixar clar que "el PNB sap que hi ha determinades coses que no pot demanar i que corresponen a la història de la nostra posició política".

stats