Política 02/05/2018

ERC diu que pot haver-hi investidura la setmana vinent i que "no hi haurà cap problema" si la candidata és Artadi

Aragonès afirma que desconeix qui va pagar l'1-O però assegura que "la Generalitat no"

Ara
3 min
Pere Aragonès a Catalunya Ràdio

BarcelonaEsquerra insisteix en la necessitat de formar govern com més aviat millor i situa la setmana vinent com l'horitzó en què es podria celebrar un debat d'investidura. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president adjunt dels republicans, Pere Aragonès, s'ha referit a la reunió que aquest dissabte celebra JxCat a Berlín per abordar la investidura i ha afirmat que, com a conseqüència d'aquesta trobada, "la setmana que ve podria haver-hi un debat d'investidura". Si fos així, seria perquè la força independentista més votada a les eleccions del 21 de desembre posaria sobre la taula un candidat a la presidència.

En una entrevista a l'ACN avui, l'encara aspirant, Jordi Sànchez, ha beneït que sigui Elsa Artadi qui se sotmeti a la votació del Parlament, i també ho ha fet Aragonès. "No correspon a ERC fer una proposta. Si ho és [Artadi], per a nosaltres no hi haurà cap problema", ha assegurat el líder d'ERC. Amb tot, ha reiterat durant l'entrevista que "no és qüestió de noms" i s'ha mostrat convençut que la decisió de JxCat "comptarà amb les qualitats" perquè els republicans hi donin suport, ja que la prioritat dels republicans és que es formi govern i no es repeteixin eleccions. Aquest parer també l'han traslladat els presos polítics d'ERC –Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell–, segons ha explicat Aragonès. L'expresidenta del Parlament i la consellera, a més, li han adreçat la necessitat que "no entri ningú més a la presó".

Preguntat per la CUP, ha mostrat el seu desig que els anticapitalistes canviïn les seves abstencions per vots afirmatius, per bé que si es manté la delegació de vot de Puigdemont i Comín no seran necessaris en segona volta. Però el que és més imminent és el ple d'aquesta setmana en què s'ha d'aprovar la reforma de la llei de la presidència impulsada per JxCat –avui a la tarda acaba el termini d'esmenes–, i Aragonès ha dit que el grup parlamentari republicà hi donarà suport. Aquest és el mecanisme amb el qual es pretén fer possible una investidura a distància, tot i que el TC ja va dictaminar que és inconstitucional i el Consell de Garanties va ratificar aquesta opinió la setmana passada.

Més enllà d'aquest debat, que probablement acabarà al TC, Aragonès s'ha mostrat esperançat que aquest cap de setmana hi haurà una proposta de candidat, que la setmana que ve es podrà votar al Parlament i que, per tant, "pot ser qüestió de dies" que es configuri un nou Govern. El president adjunt d'ERC no ha volgut revelar si ell podria ser-ne el vicepresident –tal com va avançar l'ARA– i ha considerat que "no és el moment d'especular" sobre el repartiment de carreteres perquè es tracta d'una prerrogativa del president de la Generalitat.

"No sé qui va pagar l'1-O"

Després que la causa contra els líders independentistes al Tribunal Suprem s'hagi focalitzat ara en la presumpta malversació de fons públics, el secretari d'Economia ha assegurat "de primera mà" que no es van destinar fons de la Generalitat al referèndum. "No sé qui va pagar l'1-O, però la Generalitat no", ha dit en l'entrevista, i ha deixat caure que "s'han publicat llibres que ho expliquen", com és el cas d''Operació Urnes', dels periodistes de l'ARA Laia Vicens i Xavi Tedó. "La informació que tenim nosaltres és la que té Montoro", ha assegurat.

Preguntat per si assistirà al consell de política fiscal i financera que s'ha de celebrar aquest mes, Aragonès ha remarcat que "no té sentit" que hi assisteixi cap representant de la Generalitat mentre no hi hagi Govern. "Quins interessos defensarà?", s'ha preguntat el secretari d'Economia.

stats