POLÍTICA
Política 03/03/2014

Economistes de l'ANC i el CCN defensen que la independència també acabarà beneficiant Espanya

En un manifest que presenten aquest dilluns a la Borsa de Barcelona, asseguren que Catalunya "té recursos per superar" per si sola la situació "econòmica i social gravíssima". No només veuen "viable" la independència, sinó que també la veuen "econòmicament desitjable"

Ara
2 min

BarcelonaLa sectorial d'economia de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis (CCN) presenten aquest dilluns al vespre el 'Manifest dels professionals de l'Economia de Catalunya' en el qual afirmen que en cas d'independència de Catalunya, "a mitjà i llarg termini" els "beneficis per a les dues parts superaran àmpliament els costos". El document defensa la viabilitat d'una eventual Catalunya estat i considera que "la transició cap a l'estat propi tindria lloc necessàriament en un marc tutelat per la Unió Europea", bàsicament perquè "serien moltes les empreses espanyoles i europees presents i no presents a Catalunya interessades que es garanteixi la continuïtat dels fluxos comercials i financers amb Catalunya des del primer dia", i l'estat espanyol " necessitaria que es fixés el repartiment del deute entre els estats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per aquests motius, ens semblen poc realistes les anàlisis que parlen de costos de transició elevats a causa de la interrupció d'aquells fluxos", afegeix. Els economistes i professionals i acadèmics del món de les finances i l'empresa impulsors de la iniciativa defensen en el text que el procés polític "no tindria per què representar el trencament dels vincles comercials i financers amb la resta d'Espanya perquè això no seria d'interès per a ningú". Reconeixen, això sí, que podria tenir "cert impacte en el curt termini", però no a mitjà i llarg termini.

Deploren que les polítiques econòmiques dels respectius governs espanyols "han fracassat", tenint en compte que "en els darrers 36 anys, en dos de cada tres l'atur ha estat per sobre del 15%, en un de cada tres per sobre del 20% i actualment està per sobre del 26%", xifres que no tenen parangó "ni de lluny" en "cap país europeu".

Polítiques "discriminatòries" amb Catalunya

També carreguen contra les polítiques d'infraestructures "discriminatòries amb Catalunya" que han esdevingut un "greu obstacle" per al desenvolupament de l'economia catalana. Per tot plegat, el manifest clama que "ara més que mai s'hagi de poder plantejar la possibilitat d'una Catalunya Estat com a solució a aquest problemes estructurals, entre els que també hi compta un dèficit fiscal insuportable. A més, subratlla la paradoxa que Catalunya "viu una situació econòmica i social gravíssima, però compta amb recursos per a superar-la". Per tot això, les persones que signin i s'adhereixin al manifest conclouran que "la independència de Catalunya és una opció viable i, des del punt de vista econòmic, desitjable".

El manifest el presenta el catedràtic d'economia Miquel Puig en el marc de la jornada de debats titulada 'Reptes i oportunitats del nou estat català. La perspectiva econòmica'. En els debats, que es faran a partir de dos quarts de set de la tarda a la sala d'actes de la Borsa de Barcelona, hi participaran David Ros, coordinador d'economistes per la independència, Sectorial d'Economia de l'ANC, que parlarà de la 'Necessitat econòmica i confiança del món econòmic en el nou Estat'; l'economista Modest Guinjoan, que parlarà dels 'Models d'Estat d'una Catalunya independent'; l'economista Salvador Curcoll, que parlarà d''Un nou sistema de transports per a la nova Catalunya'; l'empresari Jordi Cuixart, que parlarà d''Indústria i valors. Progrés nacional, progrés social'; els investigadors del CREI i membres del Col·lectiu Wilson Jaume Ventura i Jordi Galí, que pronunciaran la xerrada 'Integració econòmica d’una Catalunya independent', i Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, que parlarà d''El D+1, reptes i oportunitats'.

stats