Política 26/09/2019

Més País, el nou partit d’Errejón “contra l’abstenció”

Un comitè decidirà si concorre en alguna circumscripció més enllà de Madrid i València

Germán Aranda
3 min
Íñigo Errejón durant la seva intervenció d’ahir a Madrid.

MadridMés País. El nom escollit per Íñigo Errejón per presentar-se a la repetició electoral del 10 de novembre és l’ampliació de Més Madrid, com es va dir a les municipals i a les autonòmiques, però eludint la paraula Espanya, segons es va confirmar ahir després de l’assemblea en què es va validar la candidatura estatal. Una decisió comprensible tenint en compte que a València aniran de bracet amb Compromís (ahir ho van refermar les bases de la coalició nacionalista) i a Mallorca van intentar fer-ho sense èxit amb Més Mallorca. Més que aportar grans novetats programàtiques als dos partits progressistes, el PSOE i Unides Podem, la nova llista es presenta com una “alternativa al bloqueig i l’abstenció”, que per a Errejón són culpa de la “irresponsabilitat” dels líders de les dues formacions, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, malgrat que no els va esmentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que no va aclarir Errejón ni cap dels participants en l’assemblea va ser les circumscripcions on es presentaria el nou partit. Ara per ara, només estan confirmades les de Madrid i València.

A l’Aragó, la Chunta Aragonesista posa com a condició per pactar amb Unides Podem que Pablo Echenique no sigui candidat, cosa que complica l’entesa i obre la porta a un acord amb Més País. A la resta de llocs, segons va explicar ahir mateix Errejón, es plantegen crear un comitè electoral per analitzar la situació i presentar-se només allà on tinguin opcions reals d’aconseguir representació.

Més responsabilitat

La principal diferència que va voler marcar Errejón respecte als altres líders de l’esquerra espanyola tenia més a veure amb les formes, el possibilisme, la “responsabilitat” i fins i tot una nova masculinitat menys orgullosa i més flexible. “No som els més durs, no som els que portarem les negociacions fins al final”, va dir Errejón, que va insistir que posarien al davant “primer el país i després les sigles” i que els seus diputats “estaran tots al servei d’un govern progressista”. En un clar missatge al seu excompany de partit Pablo Iglesias, Errejón va assegurar que “de vegades cal madurar”, en relació amb l’alt grau d’exigència del partit lila, i que “en política de vegades el que és millor és enemic del que és bo”.

Sense mullar-se ni fer servir paraules com plurinacionalitat o federalisme, Errejón va fer una crida a “reconstruir l’acord entre territoris”, però també entre famílies i generacions. “Els privilegiats no necessiten l’acord perquè ja tenen els cognoms i els comptes bancaris”, va dir, i va assegurar: “La gent senzilla som els que més necessitem que es formi un govern”. “És un crim per a les classes treballadores que hi torni a haver eleccions”, va dir abans de demanar que la política “torni a lluitar contra la precarietat i defensar el feminisme o l’ecologisme”, que creu que s’han abandonat en el moment en què la política parla de “qui ha enviat un whatsapp a qui”.

Un dels al·ludits, l’encara president en funcions Pedro Sánchez, va assegurar des de Nova York que veia la nova candidatura “amb distància i respecte”, com una nova via de “reconfigurar” l’espai a l’esquerra del PSOE amb una actitud “més possibilista” que Podem. Iglesias va evitar pronunciar-s’hi en la presentació del llibre A cal viva, de Daniel Serrano.

stats