Política 22/04/2019

Oriol Junqueras: “Som els més independentistes, i alhora els més dialogants”

El candidat empresonat a Soto del Real defensa el vot als republicans pel seu compromís amb la independència i per la necessitat de condicionar un futur govern del PSOE

Esther Vera
5 min

Barcelona / Soto del RealOriol Junqueras (Barcelona, 1969) apareix i desapareix de la pantalla diverses vegades al llarg de la videoentrevista des de la presó de Soto del Real que oferim en directe a l’ARA. Però ell no deixa de parlar en un discurs que té calculat al mil·límetre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com porta això d’entrar en un míting des de la presó?

Amb dignitat, simpatia i alegria. Sempre es viu amb alegria l’oportunitat d’adreçar-te a la gent. Evidentment l’alegria seria més gran si pogués fer l’entrevista al seu costat.

“Ens hem de fer lliures amb els vostres vots”, deia ahir. ¿L’emotivitat condiciona la campanya?

L’emotivitat és important en la vida de qualsevol persona, però parlem de moltes coses: d’economia, de polítiques socials, de feina, d’empresa... Tot està present.

Vostè és candidat, però difícilment podrà exercir de diputat. Quin sentit té la seva candidatura?

Ja veurem si podrem exercir, i en quines condicions. Tothom assegura que podrem recollir l’acta, com ho podrem fer al Parlament Europeu. En tot cas, el sentit de la meva candidatura és intentar ajudar el màxim possible la nostra gent. Intentar servir a la justícia i a la veritat des de tots els llocs possibles. El nostre compromís queda ben palès pel fet que som a la presó i, malgrat això, ens mantenim fidels als nostres valors: justícia, llibertat, fraternitat i igualtat.

El CEO el situa com el polític més valorat. A què ho atribueix? ¿La presó crea més empatia que l’exili?

Crec que ja era el més valorat abans d’estar a la presó. En tot cas, és irrellevant el que m’afecti a mi personalment. Per al país hi ha coses més importants: el creixement econòmic, la riquesa, la feina... És molt més rellevant dedicar-nos a parlar d’escoles, famílies i feina que no pas de la valoració, que agraeixo molt.

Parlen molt d’un possible pacte PSOE-Cs. ¿Creu que aplicarien el 155 o mesures recentralitzadores?

Quan parlem d’escoles, família i feina ho fem perquè realment ens preocupa. Si som independentistes és, entre altres raons, perquè tenint les eines d’un estat podrem cuidar-ho millor. Això està clarament en perill si governa el PSOE amb Cs. El PSOE, a l’hora de la veritat, no dubta a alinear-se amb els enemics de la democràcia. Quan dona per bona la retallada de l’Estatut, o permet la investidura de Rajoy, o s’aixeca de la taula de diàleg per una manifestació promoguda per l’extrema dreta, és evident que el PSOE falla a les aspiracions democràtiques de la majoria de la societat catalana i espanyola. Nosaltres garantim millor que ningú que el PSOE no regali el govern al PP o faci ministres Rivera o Arrimadas.

El PSOE és el mal menor, doncs? Un bé major segur que no ho són. Quan han tingut oportunitats de fer coses bé hi han renunciat explícitament. És millor que nosaltres, que ens esforcem cada dia i ens comprometem fins i tot quan ens demanen 25 anys de presó, intentem tenir la majoria de la representació de la societat catalana. La farem servir en benefici del conjunt de la societat catalana, espanyola i europea.

Per què ERC va presentar l’esmena a la totalitat dels pressupostos si avui està disposada a donar suport de nou al PSOE?

Eren francament millorables, i hi vam presentar esmena a la totalitat i una bateria de millores. Malauradament, el PSOE, en lloc de mantenir-se a la taula de diàleg, va decidir, com tantes altres vegades, aixecar-se i no dialogar. I si ho va fer no va ser per les nostres propostes, sinó perquè es va acovardir quan va veure Rivera, Casado i Abascal junts.

¿Confia a reprendre la negociació amb el PSOE allà on va quedar-se?

Som els més independentistes de tots, els més republicans, i els més dialogants. És compatible defensar-ho simultàniament, són elements indestriables. La millor manera de construir la República és a través del diàleg amb tothom, amb els partits espanyols i les institucions europees i internacionals. Estem disposats a reprendre o reiniciar el diàleg, sempre ens hi trobaran. La millor manera que es faci és amb qui sempre ha estat disposat a fer-ho, ERC.

Rufián va titllar la suma PSOE-Cs de “feixisme cool ”. Ho comparteix?

A l’Estat ha emergit un partit d’extrema dreta i hi ha una dreta cada cop més extrema, competint en el terreny que marca Vox. És important que els que estem compromesos amb la democràcia i els valors republicans, amb la societat oberta i inclusiva, en siguem conscients i ho defensem.

¿La menció al referèndum al programa és l’acceptació dels límits de l’1-O? ¿Com es pot forçar el PSOE a acceptar un referèndum?

Els aparells de l’Estat i les clavegueres van treballar contra l’1-O, abans i després. Els dèficits de la democràcia es resolen amb més democràcia. A nosaltres ens correspon construir un projecte democràtic més gran, profund i compartit. Un projecte que sumi cada cop més gent, gent que no estava prou compromesa amb el projecte republicà. ERC s’obre constantment i incorpora gent de tots els àmbits. Per ser més forts hem de ser més.

L’estratègia és ser més i no anar més ràpid. ¿És la gran diferència amb JxCat?

A voluntat d’anar ràpid ningú ens guanyarà. Nosaltres érem independentistes quan no ho era ningú. Som el partit més independentista de tots els independentistes haguts i per haver, i ho som des de fa més temps que ningú. Si és només una qüestió de desig i voluntat, és impossible que ningú ens guanyi. Però hem constatat que no és només una qüestió de voluntat. Les coses passen quan ho fas bé i acumules i construeixes projectes prou amplis, compartits i grans perquè es guanyi com més ràpid millor.

El sento pragmàtic.

De pragmatisme no ens n’ha faltat mai i ho hem demostrat amb les polítiques socials i la bona gestió de les finances públiques. Som pragmàtics i moltes altres coses: idealistes, compromesos i constants.

Estem a la meitat del judici. Quines sensacions té?

Està molt allunyat del que seria just. La nostra obligació és treballar cada dia per aconseguir els millors resultats possibles. És evident que som persones innocents, perquè no hi ha res del que hàgim fet que estigui previst al Codi Penal. Qualsevol condemna serà injusta. Cada injustícia que se’ns imposi serà una nova llavor per construir aquest projecte.

¿L’acord amb Bildu i el BNG implica tenir un grup conjunt al Congrés?

Això ja es veurà, anem pas a pas.

Demà [per avui] és 23 d’abril i els seus fills tenen un conte molt especial...

Són històries que parlen d’història, de ciència... explicades com un conte, perquè són petits. M’agrada molt i m’ho passo molt bé. Els nostres interessos són variats perquè la vida és bonica i val la pena viure-la en llibertat.

stats