Política 09/09/2018

La fiscalia demana sis anys de presó per al Petit Nicolás per haver simulat ser assessor del govern espanyol

Va presentar-se a un empresari com a "missatger" de la Moncloa i va demanar-li diners

Efe
3 min
Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, fa declaracions als mitjans de comunicació, a la sortida dels jutjats de la plaça de Castilla de Madrid

MadridLa fiscalia ha sol·licitat sis anys de presó per a Francisco Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, per haver simulat el 2014 que era assessor del govern espanyol davant de l'empresari Javier Martínez de la Hidalga, a qui va sol·licitar uns diners a canvi d'una feina d'intermediari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquesta causa, la primera relacionada amb el Petit Nicolás i que va motivar la seva detenció el 14 d'octubre de 2014, la jutge d'instrucció número 2 de Madrid va obrir el procediment el passat mes de juny.

La fiscalia, en el seu escrit d'acusació, al qual ha tingut accés Efe, demana 6 anys de presó per a Gómez Iglesias pels delictes continuats de falsedat en document oficial, usurpació de funcions públiques i estafa, encara que en aquest últim cas hi ha un atenuant perquè va retornar la quantitat estafada.

Segons el relat del fiscal, el Petit Nicolás es va presentar el 2014 davant Javier Martínez de la Hidalga com a "missatger del govern d'Espanya" que podia facilitar-li la venda d'un immoble de Toledo. L'import que li va sol·licitar va ser 300.000 euros.

L'acusat va fer creure a l'empresari que es procediria de manera imminent a un embargament d'Hisenda sobre els seus comptes i els de la seva família, i que per evitar-ho havia de col·laborar en una suposada investigació del govern sobre un funcionari d'Hisenda.

Per fer creïble que treballava per al govern, el Petit Nicolás, afegeix l'escrit, va contractar el lloguer de diversos vehicles d'alta gamma, va aconseguir "una pistola elèctrica com les de la policia" i va elaborar diversos documents oficials amb anagrames i altres logotips de presidència del Govern o de la Casa Reial.

Convençut Martínez de la Hidalga que estava a punt de ser embargat, va acudir el 10 d'octubre amb Gómez Iglesias a una sucursal bancària situada al carrer d'Ortega i Gasset de Madrid per reunir-se amb el director de l'entitat.

L'empresari va presentar el Petit Nicolás com "la persona del govern" que l'ajudaria amb l'embargament dels seus comptes, i l'acusat li va explicar al director que un alt funcionari d'Hisenda estava implicat en la investigació.

La fiscalia relata que davant les reserves del director de l'entitat de treure dels comptes de Martínez de la Hidalga uns 500.000 euros, Francisco Nicolás va simular una trucada amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i en finalitzar la comunicació va dir que la vicepresidenta creia que "la millor opció" era obrir un altre compte amb un altre titular.

Gómez Iglesias es va oferir per ser el titular d'aquest compte, si bé el director, "davant la sospita que tot fos una estafa", els va exposar que l'operació es faria al cap d'uns dies.

En el seu escrit, la fiscalia continua explicant que, conclosa la reunió, Javier Martínez de la Hidalga va treure 25.000 euros del compte de la seva dona mitjançant un xec que el banc va fer efectiu en dos sobres, un dels quals amb 10.000 euros i l'altre amb 15.000. En sortir de la sucursal el Petit Nicolás li va demanar els dos sobres a l'empresari amb l'excusa de guardar els diners en un lloc segur. Martínez de la Hidalga va accedir amb la condició que els hi tornaria.

Tres dies després l'empresari li va demanar a Francisco Nicolás que li tornés els diners. El Petit Nicolás li va fer entrega d'un sobre amb un adhesiu amb el rètol "Govern d'Espanya. Presidència del Govern" i que contenia 10.000 euros, i li va dir que més endavant li tornaria els altres 15.000. Finalment, el gener del 2015 el Petit Nicolás va lliurar a l'empresari aquesta quantitat a través del seu advocat, ja que ja estava processat.

Segons la fiscalia, el 13 d'octubre de 2014 l'empresari va ser informat per la policia que podia estar sent víctima d'una estafa.

stats