Política 04/09/2020

La Fiscalia demana imputar Fernández Díaz i Cospedal en el cas Villarejo

El jutge investiga l'espionatge a Bárcenas amb fons reservats quan Rajoy era president

Ara
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dimarts al Senat / EFE

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge del cas Villarejo que citi com a investigats l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exsecretària general del PP i exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, segons ha avançat Eldiario.es i ha confirmat Europa Press. En concret, es tracta d'una de les múltiples peces en què es divideix la macrocausa Tàndem, per la qual el comissari jubilat José Manuel Villarejo està en presó preventiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Batejada amb el nom d'operació Kitchen, la peça investiga el presumpte espionatge a Luis Bárcenas, és a dir, l'operatiu que s'hauria pagat amb diners provinents de fons reservats del govern espanyol i que tenia com a objectiu aconseguir informació sensible de l'extresorer del PP per evitar que es girés en contra del partit. En la peça també està imputat el llavors número 2 d'Interior, Francisco Martínez, que encara no ha declarat davant del jutge Manuel García-Castellón.

Si es confirma la imputació, la causa apuntaria cada cop més cap a l'expresident espanyol Mariano Rajoy, ja que tots els càrrecs a la diana van exercir durant la seva presidència. La causa, però, està declarada secreta. Justament per aquesta raó, Martínez es va negar a declarar davant del jutge al juliol, després que al març el jutge ordenés escorcollar el seu domicili.

L'ús de fons reservats per espiar Bárcenas

Segons la investigació, que va començar el 2018, el PP hauria utilitzat la cúpula policial mentre governava per vigilar Bárcenas des del 2013, en ple escàndol sobre la fortuna de l'extresorer i el pagament de diners procedents d'una caixa B a dirigents del PP. A la diana ja hi ha, a més de Villarejo, el màxim comandament de la Policia Nacional de l'època, el director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino. El comissari, que llavors era adjunt de Pino, hauria tractat de captar com a confident Sergio Ríos, el xofer de Bárcenas.

Per pagar a Ríos, es van utilitzar presumptament fons reservats del govern espanyol aprovats durant l'època en què Fernández Díaz era ministre de l'Interior durant el primer govern de Mariano Rajoy. El xofer hauria rebut durant dos anys 2.000 euros al mes procedents del ministeri de l'Interior per passar informació al PP. Villarejo va enviar-ne els rebuts com a prova a l'Audiència Nacional un cop es van desclassificar.

Durant els últims mesos d'investigació, diferents implicats han assenyalat al número dos de Fernández Díaz com a responsable dels fons reservats i, per tant, com a la persona que coneixia l'operatiu.

stats