Política 14/05/2016

Fotos, croissants i "gent preparada": els socis de l'ANC afronten un dia clau per a l'entitat independentista

Els membres de l'Assemblea escullen avui els membres del nou secretariat nacional

Núria Orriols
3 min
Urna al CEIP Rosa dels Vents, a la Sagrera / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl soci de l'ANC sembla lluny de les polèmiques que han protagonitzat els màxims dirigents de l'entitat al llarg d'aquesta setmana de campanya. Avui, que els toca decidir els membres del futur secretariat nacional, les bases de l'entitat s'han acostat a les seves assemblees locals per votar 25 candidats de representació nacional i els seus representants territorials. Al carrer Alí Bei de Barcelona, al barri de Fort Pienc, s'hi han atansat a votar una setantena de socis que s'han pres la jornada com una "festa de la democràcia" en tota regla. "Feu-me una foto votant", ha repetit més d'un mentre posava la seva papereta a la urna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al local de l'ANC del barri hi ha ambient, davant del mercat de Fort Pienc. El nucli dur d'aquesta territorial celebra el dia de votació. Aquest diari no és l'únic mitjà de comunicació que hi ha tret el cap per palpar els ànims d'una entitat que ha viscut turbulències en els darrers temps, sinó que a pocs minuts de les dues del migdia els membres de la mesa esperen veure's a Barcelona TV, que ha pres imatges de les votacions al llarg del matí. Mentrestant, han arribat la Montse Canyameres, el Toni Miret i l'Aurora Puig –ben coneguts en els cercles independentistes del barri– després de seguir tot un ritual abans d'exercir el seu dret. "Hem quedat per esmorzar i estudiar-nos tots els candidats", expliquen a l'ARA, i asseguren, amb ironia, que les decisions acompanyades "amb croissants, pernil i cafè amb llet" són més fàcils.

Aquests voluntaris de pedra picada asseguren que les "interferències" dels darrers dies de la campanya no han influït en la seva decisió –es refereixen als retrets públics que han aflorat entre els diferents sectors de la direcció–. "Tots plegats han anat massa lluny amb la confrontació i s'han traspassat línies vermelles", afegeix a la conversa el coordinador de la territorial, Josep Gómez, que constata que a les bases de l'entitat regna un "esperit d'unitat".

En un racó, concentrat davant un ordinador, hi ha el Marc Salomo, que admet que des d'ahir a les set de la tarda repassa els currículums de tots els candidats per votar de forma il·lustrada. I és que les eleccions a l'ANC són amb llistes obertes i això obliga els socis a informar-se sobre tots els candidats (enguany disposaven d'una pàgina web en què tots els elegibles publicitaven la seva trajectòria). Amb quin criteri voten, doncs? El Salomo és clar: "Busco savis i gent preparada per portar el país endavant".

L'experiència electoral en aquesta entitat, afegeixen la Ruth Camargo i la Rosa Capella, obliga els socis a informar-se abans de votar. "Si volem llistes obertes, ens hi hem d'acostumar", reflexionen, hi ha d'haver el "compromís" de documentar-se.

Tot i l'afluència a última hora del migdia (es podia votar fins a les dues), els membres de la mesa d'aquesta territorial admeten que hi ha hagut menys participació que l'any passat. Ho atribueixen al vot telemàtic (es va poder votar de forma anticipada) i a les dates, "és pont", exclamen.

Aquest dissabte al vespre, els socis de l'entitat coneixeran les cares que dirigiran l'entitat en uns mesos decisius per al procés independentista.

Baixa participació: 21,4% dels socis

Un total de 7.247 socis, que representen el 21,4% de la militància, han participat en les eleccions per escollir la nova direcció. Els votants escullen els 77 membres que pilotaran l'entitat i que, al seu torn, decidiran qui serà el pròxim president al plenari de dissabte que ve, 21 de maig. A les dues del migdia ha tancat el període de votacions i s'espera que aquest vespre es facin públics els noms dels candidats que dirigiran l'organització els pròxims dos anys. L'Assemblea ha habilitat 133 seus electorals, tot i que 3.362 socis han optat per votar de forma telemàtica.

La militància de l'ANC escull aquest dissabte qui seran els 77 membres, se'n presenten 139, que configuraran el secretariat nacional de l'entitat els pròxims dos anys.

stats