Política 14/04/2020

La Generalitat autoritza els presos amb el 100.2 a tornar a treballar

Turull, Rull, Forn i Cuixart podran sortir de dilluns a divendres

Ara
3 min
Jordi Cuixart sortint de Lledoners

BarcelonaGir de guió en la situació dels presos amb el tercer grau o el 100.2 i que tinguin feina fora dels centres penitenciaris. Segons un comunicat del departament de Justícia, els interns en aquesta situació –entre els quals hi ha els presos polítics– podran sortir de la presó per anar als seus respectius llocs de treball a partir d'aquest dimecres. Per fer-ho, però, cal que acreditin que l'empresa per a la qual treballen ha recuperat l'activitat. S'hi podran acollir, per exemple, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de Justícia, la mesura no afecta els interns amb el 100.2, com ara l'exconsellera Dolors Bassa –que sortia del centre per cuidar la seva mare–, o l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i el líder de la Crida, Jordi Sànchez, que sortien a fer un voluntariat. Tampoc s'hi podran acollir de moment ni el president d'ERC, Oriol Junqueras, ni l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, segons informen fonts republicanes.

La mesura afectarà tots els presos amb el 100.2 o tercer grau que surtin a treballar, també els que estan passant el confinament a casa. En el cas dels que segueixen interns a la presó, com els líders independentistes, quan tornin de la feina no tornaran a les seves cel·les habituals, sinó que o bé canviaran de mòdul per dormir en cel·les ubicades a l’àrea d’ingressos de la seva presó o bé es traslladaran a centres oberts. D’aquesta manera, la Generalitat evita la convivència dels interns en contacte amb l’exterior amb els que no surten dels equipaments penitenciaris, per dificultar la propagació del coronavirus entre la població reclusa.

Malgrat defensar el confinament total i criticar que es faci anar a treballar també personal "no essencial", el Govern doncs, obre així la porta a permetre que els presos en tercer grau o amb el 100.2 es desplacin cada dia fins a la feina. En el cas dels presos polítics, eno surten de les presons des del 16 de març, malgrat que fins el 28 de març el govern espanyol no va endurir les condicions del confinament.

En el cas del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per exemple, podrà sortir, ja que, tal com va explicar en una entrevista l'ARA, la seva empresa està considerada un equipament essencial i segueix oberta. En un comunicat, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que el 100.2 "és un dret i no un privilegi", i ha remarcat que el que cal és que tots els presos polítics puguin passar el confinament a casa "tal com demana l'ONU, el Consell d’Europa o Front Line Defenders".

A més de Cuixart, també Josep Rull podrà tornar demà a treballar a la Mútua de Terrassa; Jordi Turull ho farà al despatx d'advocats Badia, també a Terrassa, o Joaquim Forn a Mediapro, amb seu a Barcelona. Fonts d'ERC expliquen que ni Oriol Junqueras, contractat per la Universitat de Vic on té despatx al Campus de Manresa, ni Raül Romeva, vinculat a una empresa que avalua els avenços dels Acords de Pau de Dayton, sortiran de Lledoners. Tampoc ho faran Jordi Sànchez i Carme Forcadell, que fins que es va decretar l'estat d'alarma sortien de la presó per fer un voluntariat, ni Dolors Bassa, que tenia cura de la seva mare.

Cal recordar que quan les presons van començar a estudiar si els reclusos que fins ara estaven classificats en segon grau i podien sortir a treballar –entre els quals hi ha els presos polítics– podien passar el confinament pel covid-19 a casa, el Tribunal Suprem va avisar a través d'un missatge filtrat als mitjans que si les juntes de tractament acordaven l'excarceració dels líders independentistes podrien incórrer en un delicte de prevaricació. Finalment, les juntes de tractament penitenciari van descartar permetre que els presos passessin el confinament a casa.

58 interns i 47 funcionaris de presons han donat positiu

Segons dades del departament, actualment només hi ha 22 interns a Catalunya a qui se'ls apliqui l'article 100.2 per anar a treballar –tots confinats en presons–, així com 1.841 persones classificades en tercer grau –de les quals només 188 estan passant el confinament en centres penitenciaris.

Tot i permetre que els presos en tercer grau o amb el 100.2 puguin sortir a treballar a partir de demà, Justícia manté la resta de mesures per evitar la propagació del covid-19 a les presons. Així, segueixen ajornats tots els permisos i suspeses les visites d'amics i familiars al locutori, les sortides programades, les visites a l’interior dels centres i els vis-a-vis.

Fins ara, en el conjunt dels centres penitenciaris, Salut ha diagnosticat  58 interns positius per coronavirus, quatre dels quals ja han estat donats d'alta. Pel que fa a la resta, 16 estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, 32 a la unitat hospitalària covid-19 del mòdul 4 de Quatre Camins, dos a la unitat hospitalària covid-19 de Brians 2, dos a la infermeria de dones de Brians 1, un en un hospital convencional i un més a casa seva. També s’han confirmat 47 casos positius de coronavirus entre els funcionaris.

stats