Política 04/06/2016

Gordó aposta perquè CDC analitzi un possible ajornament del congrés pel poc temps que hi ha després del 26-J

Defensa crear un partit nou però no dissoldre jurídicament Convergència, sinó mantenir-la "hivernada". Admet que si no hi ha pressupostos caldrà un debat intern sobre la continuïtat de la legislatura

Acn
4 min
Gordó aposta perquè CDC analitzi un possible ajornament del congrés pel poc temps que hi ha després del 26-J

BarcelonaGermà Gordó, exconseller i impulsor de Nova Convergència, un dels grups interns que s'està movent de cara al congrés del partit, ha apostat per revisar si cal ajornar el conclau pel poc temps que hi ha després de les eleccions espanyoles. En una entrevista amb l'ACN, ha argumentat que hi ha molta gent que li expressa els seus dubtes sobre el calendari, tenint en compte que hi haurà 15 dies per organitzar el congrés. "Quan les coses estan aprovades s'han d'intentar complir, però quan una cosa és millorable, pot estar sotmesa a revisió. Repensem-ho tots", ha opinat. CDC celebra entre el 8 i el 10 de juliol un congrés fundacional per crear un nou partit i decideix 15 dies més tard, el dia 23, la qüestió dels lideratges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, ha dit que és una decisió que s'ha d'estudiar entre tots, perquè hi ha pros i contres. "Hem de veure què hi guanyem i què hi perdem. No tinc clar que hi guanyem gaire mantenint estrictament el calendari, però tampoc tinc clar el contrari", ha reconegut.

Gordó ha argumentat que "serà difícil encabir-ho tot", i ha apuntat que això també ho veu molta de la gent amb la qual parla. "Jo crec que potser ho haurem de revisar", ha conclòs.

Gordó ha explicat que la plataforma de la qual forma part defensa crear una nova formació política, però últimament ha afegit un matís important respecte a CDC. Al seu parer, l'actual partit no s'ha de dissoldre jurídicament, sinó que seria bo mantenir-lo "hivernat", com va passar amb el PSUC quan es va crear Iniciativa.

Nova Convergència ja fa mesos que s'està movent pel territori buscant suports. Unes 250 persones participen en els seus grups de treball i compta amb uns 600 simpatitzants. La seva aposta és crear una nova formació política, perquè l'escenari ha canviat molt des de la fundació de CDC, l'any 1974. Segons Gordó, si llavors es va constituir un partit per construir la Catalunya autonòmica, ara cal impulsar un nou instrument que serveixi per bastir la Catalunya "sobirana", però sense deixar d'estar "orgullosos" de la tasca que ha fet fins ara Convergència.

"No hi guanyem res fent desaparèixer CDC"

És precisament per aquest motiu que la plataforma de Gordó vol mantenir el nom, sol o acompanyat, però també ha incorporat com a proposta no dissoldre CDC i mantenir-la "hivernada". "Sempre és bo tenir determinades organitzacions que poden ser positives de cara al futur, i no tenim cap necessitat d'eliminar-les. La pregunta, més que per què l'hem de mantenir, és al revés: ¿és obligatori eliminar, fer desaparèixer aquesta organització de la qual estem tan orgullosos? Nosaltres hem arribat a la conclusió que no hi guanyem res fent-la desaparèixer", ha remarcat.

La relació entre les dues formacions l'hauran de decidir els militants, ha dit, però en tot cas ha opinat que CDC sempre hi tindria un paper "secundari" si el nou és un projecte "reeixit".

Pel que fa a la ideologia de la nova formació política, Nova Convergència propugna que sigui sobiranista i de centre ampli, on puguin confluir des del socialdemòcrates fins als liberals, passant per la democràcia cristiana que ell representa.

Gordó no es postula de moment per liderar aquest partit de "confluència", amb l'argument que primer cal saber com serà la nova formació, quina ideologia i estructura tindrà. Mentrestant, Nova Convergència va fent el seu camí intentant buscar els màxim suports. "Les condicions amb què nosaltres treballem les hem creat nosaltres i ens les paguem nosaltres", ha apuntat. Sobre el paper que ha de tenir Artur Mas, s'ha limitat a dir que tindrà el rol que ell vulgui jugar.

Si no hi ha pressupostos, debat intern sobre la legislatura

L'exconseller de Justícia ha reconegut que el veto que de moment està plantejant la CUP als pressupostos de la Generalitat és "molt difícil d'entendre", alhora que ha avisat que les condicions que posen els cupaires "no són assumibles".

Des del punt de vista impositiu, ha remarcat que la pressió fiscal que tenen els catalans "ja és molt elevada", especialment pel que fa a les classes mitjanes i els autònoms.

Segons ell, el que ha de fer el Govern ara és fer un "acte de pedagogia", explicar que aquest és el pressupost "més social de la història, però que a més a més és realista i possible, d'acord amb el finançament que ara té Catalunya".

Gordó espera que "tant la CUP com potser algun altre grup parlamentari puguin canviar la seva visió sobre el projecte". En cas contrari, ha reconegut que caldrà fer un debat intern sobre si políticament la legislatura pot continuar o no. Ha opinat que els posicionaments que s'han produït fins ara sobre aquesta qüestió són "reaccions molt en calent", i el que toca ara, si finalment els cupaires no avalen els comptes, és reflexionar dintre de CDC i també amb ERC.

Ha admès que per a un militant o elector convergent el pacte amb la CUP és "difícil d'entendre", perquè tenen "cultures polítiques molt allunyades", però ha opinat que passa el mateix per a un simpatitzant cupaire.

A Madrid no només hi cal anar a demanar el referèndum

Pel que fa a la campanya del 26-J, Gordó ha considerat que CDC no només ha d'anar a Madrid a reclamar un referèndum, sinó "moltes altres coses". "Hem de fer una defensa molt explícita de les classes mitjanes, dels autònoms, de les pimes, del tercer sector. Si només ho centrem tot en el referèndum, farem un mal servei al país", ha avisat.

L'exconseller ha defensat avançar en el procés "d'acord amb la legalitat", i sempre amb una "porta oberta" per a la negociació amb l'Estat. En preguntar-li per com ha de culminar el full de ruta, Gordó ha remarcat que aquesta decisió s'haurà de prendre quan arribi el moment, però ha rebutjat el plantejament d'unes noves eleccions plebiscitàries per comptar en vots si hi ha una majoria a favor de la independència, com va posar sobre la taula Artur Mas. Ha argumentat que no es pot "estar despistant la ciutadania inventant cada dia alguna cosa i traient un conill del barret".

stats