Política 08/08/2017

El Govern aplicarà la llei del referèndum per convocar l'1-O encara que el TC la suspengui

El conseller de Territori, Josep Rull, lamenta que Rajoy acudeixi "obsessivament" als tribunals en lloc d'abordar la situació de manera política

Ara
2 min
Puigdemont i el conseller de Territori, Josep Rull, ahir al Paralment.

BarcelonaAmb l'acostament inexorable del xoc amb l'Estat, també es posen en marxa els actes de desobediència del Govern i les forces partidàries de continuar amb el Procés. Aquest dimarts el conseller de Territori, Josep Rull, ha assegurat que el Govern se servirà de la llei del referèndum per convocar l'1-O, encara que el Parlament l'aprovi un cop suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RAC1, Rull ha subratllat que la cambra catalana és "legítima i democràtica", de manera que la norma que ha de donar cobertura legal a la consulta pot tirar endavant, al seu parer. El que farem com a Govern és obeir una llei que ha sigut aprovada pel Parlament de Catalunya i li donarem plena vigència", ha afirmat. En aquest sentit, tal com sempre ha manifestat l'executiu, no ha volgut parlar de desobediència, sinó d'obediència al mandat de la cambra.

Les paraules del conseller arriben després que aquest dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegurés des de Palma que presentarà un recurs al TC un cop s'admeti a tràmit la llei del referèndum, ja registrada al Parlament per part de JxSí i la CUP. En una reunió al palau de Marivent amb Felip VI, Rajoy va insistir en la seva voluntat de frenar el referèndum i va obrir la porta a parlar amb el PSOE de la reforma de la Constitució un cop superat l'1 d'octubre.

Rull ha defensat el full de ruta del Govern després que hagi intentat -sense èxit- pactar "de bona fe" amb el seu interlocutor a Madrid. "L'Estat s'ha negat sistemàticament a fer el que han fet Escòcia i el Quebec. Davant d'això, posarem les urnes d'acord amb un parlament legítim i democràtic".

Vot per correu, no per Correus

Tal com va fer aquest dilluns el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, Rull ha recomanat els ciutadans que vulguin votar l'1 d'octubre que ho facin de manera presencial als col·legis, tenint en compte la possibilitat que el vot per correu pugui rebre traves per part de l'Estat. Tot i això, ha assenyalat que el Govern buscarà facilitar el vot per correu, "més que per Correus", donat que la col·laboració amb l'empresa estatal que sempre s'encarrega d'aquest mecanisme en les eleccions es preveu difícil.

stats