Política 29/09/2020

El Govern nomenarà Aragonès president substitut aquest dimecres

La Moncloa conclou que no cal publicar el cessament al 'Butlletí Oficial'

Núria Orriols / Anna Mascaró
3 min
El rei Felip VI, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, durant la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis.

BarcelonaVint-i-quatre hores després de la inhabilitació del president Quim Torra, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) no ha publicat el cessament del cap de l'executiu, ni ho farà. La Moncloa ha conclòs, després d'una consulta a l'Advocacia de l'Estat, que no és necessari que es publiqui al butlletí oficial perquè Torra sigui substituït pel vicepresident, Pere Aragonès, un requisit que sí que preveia la Generalitat, almenys en l'informe dels serveis jurídics que havia emès. És per això que Aragonès, segons ha avançat l'ACN, ja ha convocat per demà a les nou del matí un consell executiu extraordinari per aprovar el decret que el doti de les facultats del president -totes menys la de convocar eleccions, nomenar i cessar consellers i sotmetre's a una qüestió de confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts al matí l'executiu, a través del secretari del Govern, havia demanat per carta a la Moncloa que comuniqués avui quan publicaria el cessament del president de la Generalitat per "poder dotar de la màxima seguretat jurídica les properes actuacions del Govern".

La Moncloa, però, ha demanat a l'Advocacia de l'estat que estudiés si és "legalment necessari" que es publiqui el cessament al BOE, i l'Advocacia de l'Estat ha conclòs que no -segons ha avançat Efe-. El govern espanyol creu que amb la comunicació en mà de l'execució de la sentència per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) n'hi hauria prou. L'executòria del tribunal també demana notificar a Aragonès per tal que activi el mecanisme per substituir Torra -informa Mariona Ferrer i Fornells.

Al seu torn, en declaracions als mitjans de comunicació, la diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs ha acusat l'Estat d'incomplir la llei en no publicar el cessament del president de la Generalitat, Quim Torra, al Butlletí Oficial de l'Estat. "S'ha notificat a efectes individuals, però les institucions necessiten seguretat jurídica. És paradoxal que qui presumeix de complir les lleis no compleixi el que és preceptiu de fer", ha dit la diputada, que ha afegit que tant el president espanyol, Pedro Sánchez, com Felip VI han de signar el cessament.

¿Un pas necessari perquè Aragonès assumeixi les regnes?

Segons l'informe que van elaborar els serveis jurídics centrals de la Generalitat, per poder fer la substitució del president cal que abans es publiqui el seu cessament tant al Butlletí Oficial de l'Estat com al Diari Oficial de la Generalitat. Després d'això el vicepresident, Pere Aragonès, en virtut de la llei de presidència, convocaria un consell executiu extraordinari per dictar el decret de substitució de Torra per ell mateix com a president en substitució.

Fonts del Govern expliquen que no poden fer la substitució de Torra ara per ara sense el cessament publicat, ja que això podria generar un problema jurídic posterior si, per exemple, el Tribunal Constitucional aprova les mesures cautelaríssimes que ha sol·licitat el president per suspendre la seva inhabilitació. És per això que han demanat a la Moncloa que si no publica el cessament ho traslladi per escrit a l'executiu.

Ple demà a la tarda en funció del BOE

A més del consell executiu, demà també hi haurà ple del Parlament sobre la inhabilitació. La junta de portaveus ha acordat aquest migdia convocar el ple per demà dimecres a la tarda, amb la compareixença del 131è president a les tres de la tarda.

Amb tot, aquesta és la previsió dels partits en un moment de molta incertesa davant una inhabilitació inèdita. Els grups encara no han abordat com funcionarà la sessió de control al Govern, una qüestió que encara es debat, ni el paper del Parlament amb l'executiu en funcions. Tant Cs com el PSC i el PP s'han posicionat en contra que Torra comparegui a l'hemicicle.

stats