DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 03/10/2016

El Govern donarà forma al referèndum aquesta setmana

L’oposició intentarà forçar la divisió de JxSí en les propostes d’àmbit social

Aleix Moldes / Jordi Mumbrú
3 min
El Govern buscarà el suport de CSQP i la CUP a la proposta de referèndum durant el debat de política general.

BarcelonaLa qüestió de confiança de la setmana passada va incloure formalment el referèndum d’independència en el full de ruta del Govern. Aquesta setmana serà el debat de política general el que li començarà a donar forma. La intenció de l’executiu és aconseguir que el referèndum unilateral pel qual aposta la CUP -i que JxSí assumeix com el més viable tot i evitar la paraula unilateral - lligui amb el que Catalunya Sí que es Pot (CSQP) vol pactar amb la Moncloa. Per això, negocia dues propostes de resolució: una amb els anticapitalistes i l’altra amb la confluència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos dels aspectes que podrien formar part de la resolució que es negocia amb la CUP són la data i la pregunta del referèndum. Fonts de JxSí no tanquen la porta a aquesta possibilitat, que va apuntar divendres Anna Gabriel. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha donat algunes pistes en fixar la segona quinzena de setembre del 2017 com la data més probable i apuntar l’orientació de la pregunta: “Vol que Catalunya sigui un estat independent?”

És poc probable que la confluència d’esquerres se sumi al carro del referèndum unilateral, però la qüestió de confiança va evidenciar un acostament amb el Govern pel que fa al referèndum pactat. Segons les fonts consultades, Puigdemont s’ha implicat personalment en aquesta negociació amb els líders de la coalició d’esquerres.

El debat de política general és una nova oportunitat perquè el Govern intenti seduir els comuns amb una resolució pactada que mantingui la porta oberta a l’acord amb l’Estat. Ara bé, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, un dels designats per Puigdemont per organitzar el referèndum, ja va advertir divendres en una entrevista a l’ARA que el termini perquè l’executiu espanyol es desperti de la letargia “caducarà” al juliol.

Fonts de CSQP expliquen que la resolució que volen presentar va en la línia de la que ja van defensar el 9 de novembre del 2015, quan JxSí i la CUP van aprovar la declaració de ruptura. Aleshores, el referèndum pactat només va obtenir els vots dels 11 diputats de la confluència. JxSí va votar-hi en contra -com C’s, el PSC i el PPC- i la CUP es va abstenir. Una opció que els anticapitalistes no descarten repetir, tot i que fonts de la CUP afirmen que encara no han decidit què faran.

Risc de trencar la unitat de vot

El debat social també tindrà el seu espai. Els partits d’esquerres estan preparant una bateria de propostes que volen ajudar a reduir les diferències econòmiques entre els catalans. Algunes d’aquestes mesures poden provocar la divisió del vot del Govern, i fer que ERC i el PDC votin per separat. Des de JxSí són conscients d’aquest risc però confien que es vegi “alguna mostra que s’està complint la cadena de confiança” que va demanar el president la setmana passada. “Es pot perdre alguna votació, però no pot ser la disbauxa d’altres vegades”, expliquen fonts del Govern, que fan extensiu aquest avís a la CUP.

Una de les propostes que poden provocar més problemes és la que prepara CSQP i que demana retirar les subvencions a les escoles que segreguen per raó de sexe. Una resolució similar a la que ja es va discutir al Parlament al març, tot i que en aquella ocasió JxSí no va trencar la unitat de vot i, juntament amb el PP, va rebutjar la proposta. CSQP també buscarà la reforma de l’IRPF, recuperar l’impost de successions que va aprovar el tripartit i instar el govern de l’Estat a prorrogar l’impost de patrimoni.

La primera vegada que JxSí va trencar la unitat de vot va ser al març davant d’una proposta de la CUP que volia instar l’Ajuntament de Tortosa a retirar immediatament el monument franquista. La votació va prosperar amb 42 vots a favor, 42 en contra i 46 abstencions. ERC es va abstenir i CDC hi va votar en contra.

stats