Política 03/04/2019

Guanyem Badalona sumarà per a ERC i no per a la CUP a les eleccions municipals

Els republicans ho havien posat com a línia vermella per segellar el pacte

Xavi Tedó
3 min
Guanyem Badalona sumarà per ERC i no per la CUP a les eleccions municipals

BarcelonaEl PSC va arribar a un pacte amb el PP ara fa un any per desbancar Dolors Sabater de l'alcaldia de Badalona amb una moció de censura a canvi que fos el seu líder, Álex Pastor, i no pas l'exalcalde Xavier Garcia-Albiol qui la rellevés. Un acord que, com a contrapartida, estableix, segons informen des de Guanyem Badalona, que els socialistes respectin la llista més votada a les eleccions del mes de maig i, per tant, facilitin un govern del PP si els conservadors superen en regidors Guanyem Badalona. Un acord que el PSC nega de totes totes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, aquest és el principal motiu que ha empès la candidatura que aplega comuns i cupaires, i que es presenta en coalició amb ERC amb Sabater de nou com a cap de llista, segons ha pogut saber l'ARA, a fer-ho sota el paraigua d'Acord Municipal (AM), la marca blanca dels republicans, i no amb la CUP com fa quatre anys. Conscients que han de ser la força més votada, Guanyem Badalona ha acabat acceptant, a desgrat, sumar per ERC perquè els republicans ho havien posat com a línia vermella per segellar el pacte.

"ERC ens va demanar des d'un principi sumar per a la seva marca perquè els interessa obtenir la presidència de la Diputació de Barcelona, i nosaltres volem concentrar els esforços per guanyar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sumant les diferents candidatures que s'aixopluguen sota el nom de Municipalistes per la República des de Baix", explica un membre de Guanyem Badalona. ERC, d'aquesta manera, renuncia a tenir representants a l'AMB, i Guanyem Badalona a la Diputació.

Aquest membre de la formació assegura a l'ARA que fa quatre anys es van presentar sota el paraigua de la CUP per una qüestió instrumental. "No podíem sumar per a l'Entesa perquè ICV es va desmarcar de Guanyem Badalona, ni crear una marca nova perquè no hi havia temps, i vam sumar per a Poble Actiu per tenir un suport supramunicipal i també poder pagar la campanya", exposa.

Aquest representant es defensa de les crítiques que els ha fet arribar la CUP, que en l'assemblea de Cervera va acordar que els nuclis locals podien presentar-se sota el paraigua de la formació o un de propi, però en cap cas per a un altre partit d'àmbit nacional. "La CUP de Badalona no es presenta a les eleccions, som un partit independent on hi ha membres de la CUP, però a títol individual, no com a organització", subratlla el militant, que explica que la campanya l'assumirà ERC perquè la direcció de la CUP ja els ha fet saber que no rebran cap suport ni econòmic ni logístic de l'organització.

Podem Catalunya veta que el nucli local s'hi sumi

També admet que dins del nucli de la CUP hi ha gent a qui no li ha fet gràcia que la candidatura sumi per a ERC, però que no hi hi ha hagut trencadissa interna. "Tothom apostava per un front ampli i és un bé major, aquest acord", ressalta el dirigent de la confluència, que encara confia en sumar més independents i Podem. Aquests últims avui han de ratificar l'acord, tot i que ahir la direcció de Podem Catalunya i de Catalunya En Comú van esmenar la voluntat de la secció local i van arribar a un acord per concórrer junts a les eleccions.

"Podem Badalona vol venir amb nosaltres, però la direcció ho refusa i estan rebent moltes pressions perquè rectifiquin el seu posicionament, fins i tot amb amenaces d'expulsió i de dissolució del nucli", afirma un altre membre de la confluència, que considera que finalment vindran a títol individual. Tot i que a mitja legislatura el representant de Podem va sortir del govern d'esquerres, aquest membre revela que "Podem Badalona no ha deixat mai de donar suport a Guanyem Badalona i que aquest càrrec va marxar per qüestions personals". Aquest escenari farà que es reprodueixi la situació viscuda ara fa quatre anys quan ICV es va presentar als comicis amb els perdedors de les primàries de Podem Badalona.

stats