NEGOCIACIONS A L’ESTAT
Política 07/06/2019

Iglesias fia la calma interna a entrar al govern

El líder de Podem encara el consell ciutadà d'aquest dissabte insistint en la coalició amb un PSOE reticent

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, durant una reunió del partit sobre pactes.

MadridEls mals resultats de les últimes cites electorals han acabat sent una bola indigerible per al líder de Podem, Pablo Iglesias. L’article crític de l’antic aliat i exlíder del partit a Madrid, Ramón Espinar, de dilluns, va ser el punt de partida d’una setmana moguda en la vida interna de la formació lila, que va acabar rellevant el secretari d’organització, Pablo Echenique, tres dies després. Dissabte arriba el colofó amb la reunió del consell ciutadà, que és el màxim òrgan de govern entre assemblees, en el qual es preveu que aflorin i es consolidin les crítiques que han anat despuntat en els últims dies. Tot plegat, trenat amb la negociació de la investidura espanyola, en què Iglesias confia trobar la taula de salvació en forma d’entrada a un govern de Pedro Sánchez que hi continua reticent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de Podem està intentant fer servir la negociació de govern per apaivagar la crítica interna. El consell de coordinació que lidera (l’executiva del partit) ha multiplicat les crides a aparcar els debats interns fins que estiguin enllestides aquestes negociacions, a les quals volen donar prioritat, i amb el pretext de no lesionar-les. De moment ha aconseguit contenir la rebel·lió, i les principals veus crítiques han sorgit des de satèl·lits de la formació, com el mateix Espinar, però també organitzacions aliades com els anticapitalistes. Però als territoris es comencen a conformar pols de confrontació a l’estratègia que persegueix Iglesias, i alguns, com Andalusia, comencen a apuntar fins i tot la possibilitat de desentendre’s de Madrid. També han arribat crítiques des de l’organització aragonesa. De fons, hi ha un allunyament del pinyol dirigent, conformat al voltant d’Iglesias i de la portaveu al Congrés, Irene Montero, i també una discrepància en la conveniència de buscar una coalició amb el PSOE. Veuen en aquesta obstinació per entrar al govern una estratègia personalista d’Iglesias, que aspira a salvar el càrrec orgànic obtenint-ne un a l’executiu.

Però Iglesias hi insisteix. Després de rebre el desdeny de Pedro Sánchez -quan el socialista va acceptar l’encàrrec del rei per formar govern, dijous, va posar-lo a la mateixa altura en les negociacions que els líders de Cs i el PP-, ahir el secretari general de Podem va dir que està “convençut” que acabaran fent coalició amb el PSOE. “No els ha funcionat el pacte amb Ciutadans”, va afirmar Iglesias en una entrevista a La Sexta en la qual va demanar “calma” per a les negociacions, que creu que inclouran “sobreactuacions” del PSOE.

Sánchez es reunirà dimarts que ve amb ell, però també amb Pablo Casado i Albert Rivera, per tractar possibles acords de govern. Els demanarà una abstenció en pro de l’estabilitat i per evitar qualsevol dependència dels partits independentistes, segons va reiterar ahir la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, informa Germán Aranda.

Canvis orgànics

Amb aquesta negociació de fons, Iglesias plantejarà avui les seves condicions als dirigents territorials del partit i la resta de membres del consell ciutadà, que també hauran d’avalar el relleu d’Echenique per Alberto Rodríguez. Alhora, s’oficiliatzarà la sortida de l’antic responsable europeu del partit, Pablo Bustinduy, pròxim a Íñigo Errejón. A més, es farà una valoració dels resultats electorals de les passades eleccions municipals, autonòmiques i europees, en què el partit va perdre la pràctica totalitat de les ciutats que governava i va perdre bona part de la representació, superat a Madrid pel projecte del díscol Íñigo Errejón.

stats