Política 08/10/2020

Iglesias reconeix que s'està treballant de manera discreta pels indults

Defensa que la taula de diàleg es reuneixi sense esperar a unes noves eleccions a Catalunya

Ara
3 min
El vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, el juliol passat al Senat.

BarcelonaFa un parell de setmanes que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, anunciava que el govern espanyol tenia previst començar a tramitar els indults sol·licitats pels presos polítics en els pròxims dies. Un procés que l'executiu espanyol està obligat a obrir un cop es posen sobre la taula aquestes peticions. Aquest dijous el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha subscrit les paraules de Campo i ha assegurat que l'executiu espanyol "treballa" per alliberar els presos polítics, tot i que no ha volgut revelar-ne cap detall. "Vull ser discret amb això perquè és evident que estem treballant en moltes coses, però perquè surtin bé en temps i forma s'ha de fer amb discreció", ha afirmat en una entrevista a RAC1.

Sobre la taula, a banda de l'indult, el govern també hi té la reforma del delicte de sedició, cosa que també permetria que els presos sortissin de la presó. Una reforma que el mateix ministre Campo no preveu que sigui a curt termini, sinó que ha situat a sis mesos vista. Preguntat sobre els indults, però, Iglesias s'ha remès a les paraules del titular de Justícia de fa uns dies al Congrés: "El ministre de Justícia, que és una persona molt moderada i precisa, va ser molt explícit a la sessió de control", ha afirmat. De fet, quan se li ha demanat si els presos podrien ser a casa per Nadal, Iglesias ha insistit en la discreció.

Iglesias ha explicat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont li va enviar un missatge de suport aquest dimecres després que es donés a conèixer la decisió del jutge de l'Audiència Nacional, i ell "l'hi va agrair". Ha revelat que va parlar amb Puigdemont a principis d'any, tot i que "no recorda" si ho va fer quan ja era vicepresident del govern de Sánchez o abans.

Sobre la inhabilitació del president Quim Torra, a Iglesias no li sembla "gaire sensat" que se l'hagi condemnat per haver penjat una pancarta al balcó del Palau de la Generalitat en suport als presos polítics. "Genera rebuig a part de la ciutadania que alguns comportaments enormement greus tenen escàs retret penal, mentre que col·locar una pancarta pot implicar que qui han elegit els representants de la sobirania catalana perquè sigui el seu president hagi de deixar la seva funció", ha afirmat.

Partidari de reunir la taula de diàleg sense esperar a les eleccions

El líder de Podem, a més, també s'ha mostrat partidari que la taula de diàleg amb la Generalitat es reuneixi malgrat la inhabilitació de Torra i la convocatòria electoral. "Ens paguen per buscar solucions a un problema que no és un problema jurídic, sinó polític".

A banda, també ha apostat perquè el govern espanyol "treballi" per aconseguir que ERC voti als pressupostos generals de l'Estat per al 2021 i "fins i tot treballar-ho amb JxCat" així com "Bildu i el PNB, Compromís i la resta dels grups progressistes que van conformar la majoria de la investidura". "No es tracta d'aconseguir uns pressupostos, sinó de construir una nova direcció d'estat", perquè l'arribada dels fons europeus implica una "transició econòmica".

Veu amb "normalitat" la plantada institucional catalana al rei

Iglesias creu que el veto del govern espanyol a l'acte del CGPJ de fa quinze dies a Barcelona va ser "prudent" i veu la nova visita d'aquest divendres com un fet de "normalitat institucional". Sobre l'absència de representants de les institucions catalanes en aquest acte, recorda que "la monarquia no té gaires partidaris a Catalunya" i també emmarca en la "normalitat" la plantada del Govern, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona al monarca. "No sorprèn que l'alcaldessa Colau o la Generalitat se sentin incòmodes, i tenen altres qüestions més importants a l'agenda", ha afirmat.

stats