Política 12/07/2016

Inés Arrimadas: "El PSOE s’ha d’aclarir internament"

Ciutadans assegura que no entrarà en un govern presidit per Rajoy i insisteix en la idea d’una taula de negociació a tres amb el PP i PSOE, mentre que Sáenz de Santamaría també reclama amplis acords a tres bandes

Ara
3 min
Inés Arrimadas en el míting de Ciutadans a Girona

BarcelonaEn una entrevista a 'Els matins' de TV3, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha tornat a insistir en la necessitat de crear una taula de negociació a tres amb el PP i el PSOE per abordar les principals reformes, una idea que ja va llençar el cap de llista de la formació, Albert Rivera, abans de les eleccions del 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas ha fet aquestes declaracions hores abans de la reunió de Rivera amb Mariano Rajoy i ha assegurat que la seva formació no vol anar a unes terceres eleccions, "ni que el senyor Rajoy sigui el proper president del govern".

La cap de l’oposició al Parlament de Catalunya també ha instat el PSOE a explicar la seva posició: "El primer que cal és que el PSOE s’aclareixi internament. Nosaltres mai hem dit que no volem parlar. Sabem que si no hi som, serà molt difícil que aquests dos partits es posin d’acord." Arrimadas ha assegurat que Ciutadans anirà a la trobada amb Rajoy "a escoltar" i a oferir les seves prioritats, que passen per grans reformes que comptin amb un gran suport parlamentari i "sense demanar cadires" a canvi. "Sols no podem, el PSOE ha de decidir què vol ser de gran", ha afegit.

Santamaría veu marge per a acords amplis

Al seu torn, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Saénz de Santamaría, ha assegurat que Rajoy aposta per aconseguir un executiu central "d'àmplia majoria" i que té un "programa molt ampli" sobre el qual negociar acords. "Hi ha suficients punts de trobada amb els partits constitucionalistes, una via important per parlar", ha dit la vicepresidenta en unes declaracions als periodistes abans de participar en un esmorzar del Fòrum Amèrica d'Europa Press amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

Sáenz de Santamaría, com ja va fer el líder dels populars, ha advertit que els ciutadans no entendran que s'hagin de convocar unes terceres eleccions, que reclamen un acord i que tots els partits tenen "la responsabilitat" de respondre a aquesta exigència. "Un govern central moderat, que pugui pactar reformes, arribar a acords amb diferents grups polítics", ha recalcat.

Respecte a la trobada aquest dimarts amb Rivera, la posició de Rajoy serà defensar que és possible l'acord perquè hi hagi govern, "es consolidi la recuperació" i es puguin abordar "reformes institucionals", ha avançat Santamaría.

I respecte a les possibilitats d'acord, aquest dimecres, amb Pedro Sánchez, després del 'no' del comitè federal del PSOE a Rajoy, la vicepresidenta ha demanat "esperar" que es faci la reunió. "Encara no s'ha produït", ha dit. "Tots som conscients que els ciutadans ens demanen, després d'unes segones eleccions, que ens posem d'acord i constituïm govern", ha afegit.

A més, ha defensat un altre cop la candidatura de Rajoy davant dels qui puguin reclamar canvis en l'equip del PP per arribar a un pacte. Ell va rebre a les urnes el 26 de juny, ha dit, "un aval molt important, ratificat i ampliat". "Aquest test de claredat en qui ha guanyat les eleccions, el seu candidat i el marge de confiança donat pels ciutadans s'ha de tenir en compte", ha advertit.

Amb dones al capdavant hi hauria acord d'esquerres

Al seu torn, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'ha mostrat crítica en com es van gestionar les negociacions després del 20-D, en una entrevista a 'El País'. I fins i tot ha pronosticat que "si hi hagués hagut dones després del 20-D al capdavant dels partits hi hauria hagut un acord". "He insistit molt en el fet que la cultura de la dona està més relacionada amb la quotidianitat, allò pràctic. La cultura de la vida", destaca també la líder d'Ara Madrid, que igualment admet que "hi ha dones que adopten patrons masculins, autoritaris, perquè se senten més segures", tant en la judicatura com en la política.

Sigui com sigui, Carmena afirma que, després del 20-D, "l'esquerra va mostrar una imatge de poca flexibilitat, de poca capacitat de negociació", tot i que "la negociació és un símbol d'intel·ligència" i "els ciutadans perceben quan no se sap negociar". "I l'esquerra no va demostrar tarannà negociador. Som a la crisi dels partits. Anteposen els seus interessos als dels ciutadans. I això crea un distanciament que la ciutadania després retreu a les urnes", afegeix.

Així mateix, l'alcaldessa de Madrid marca distàncies amb el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, amb qui diu que no té "cap vinculació". "Ni contactes. Excepte els interessos que puguin tenir determinats partits polítics de forçar una vinculació, la vinculació és inexistent", afegeix.

stats