Política 09/07/2016

El comitè federal no aclareix què farà si Rajoy no troba suports a la dreta per ser investit

Sánchez confirma que el PSOE votarà 'no' i el PP haurà de buscar altres aliats i evita l'autocrítica davant el comitè federal. Iceta insisteix que hauria de liderar una alternativa

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez al comitè federal del PSOE

MadridMariano Rajoy no pot comptar amb el PSOE per ser president. Si més no en primera instància i si depèn de Pedro Sánchez. En el seu discurs al comitè federal, en què l'única autocrítica s'ha reduït a admetre la "insatisfacció" amb el resultat del 26-J i en què s'ha felicitat per haver superat Units Podem, Sánchez ha indicat que el PP no pot esperar res del PSOE, "que exercirà el seu rol d'alternativa liderant l'oposició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si Rajoy vol ser president, ha dit, ho haurà de fer "amb els seus aliats naturals", amb referència a Ciutadans, el PNB, CDC i les formacions regionalistes canàries. Amb C's ell hi va pactar per intentar ser president mentre proclamava que no era possible cap acord amb els sobiranistes. Un conglomerat que forma una majoria de dretes però que també "vol canvis", fet pel qual ha criticat la inacció de Rajoy en aquests dies. "La situació és molt preocupant", ha diagnosticat.

Sánchez no s'ha estat de criticar Pablo Iglesias i Podem, "que viuen millor amb Rajoy a la Moncloa" i "han acusat de covard l'electorat". Malgrat les pressions internes i externes, ha reiterat que del 'sí' dels espanyols que lideri l'esquerra i l'alternativa se'n desprèn "un 'no' a Rajoy".

"L’alternativa al PP no pot ser la solució del PP", ha proclamat, sense entrar a valorar què passarà si Rajoy no troba suports per ser investit, un escenari que divideix el PSOE. Es reunirà amb el líder del PP per saber "què farà amb temes com Catalunya o els drets socials" però "no podrà comptar amb el PSOE per ser president".

Sánchez s'ha reivindicat com a cap de l'oposició, però en la línia del que volen 'barons' com Susana Díaz o Emiliano García Page, no s'ha postulat per ser president si Rajoy no se'n surt. Miquel Iceta, en canvi, voldria que ho provés, segons ha deixat clar a les portes de la reunió. Ha dit el mateix, ja dins del conclave, José Antonio Pérez Tapias, adscrit a Esquerra Socialista i partidari d'un enfocament plurinacional, quan ha suggerit que caldria sondejar Podem.

La cinquantena de paraules que els dirigents han demanat al llarg de sis hores de debat no han servit per aclarir què farà el PSOE per evitar unes terceres eleccions un cop hagi votat que no a Rajoy i si, com sembla, el president en funcions no troba suport "entre els seus aliats naturals".

Crítiques al PSC

El líder del PSC ha tingut, dins del comitè federal, una discussió amb l'asturià Javier Fernández, de la línia més jacobina, que ha criticat que el PSC volgués obrir la via canadenca. El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha lamentat la "distorsió" que ha creat la proposta però ha expressat la seva confiança en Iceta "perquè té una visió clara d'Espanya". "Nosaltres seguim a Granada", ha dit el primer secretari en relació al document sobre el model d'estat en la línia federal que es va aprovar a la ciutat andalusa.

stats