Política 22/09/2016

Informes, comptes falsos i altres atacs contra el procés

Des del 2012 l’Estat ha buscat escàndols de sobiranistes

Núria Orriols
3 min
L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias s’ha querellat contra el diari ‘El Mundo’ i Fernández Díaz.

BarcelonaDes del 2012 l’anomenada operació Catalunya s’ha manifestat a través d’acusacions contra dirigents independentistes relacionades amb la corrupció. Ara, però, els enfrontaments a dins la policia espanyola han fet aflorar l’estratègia -el comissari José Manuel Villarejo ha admès en seu judicial l’existència d’aquesta operació- i les gravacions del despatx del ministre van treure-la a la llum pública: les converses entre Jorge Fernández Díaz i l’excap d’Antifrau, Daniel de Alfonso, van evidenciar la conspiració contra líders catalans. Fins ara els casos més sonats han sigut l’aparició d’un informe sobre l’expresident Artur Mas en plena campanya electoral el 2012, els comptes a Suïssa falsos de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i les suposades pressions a la BPA per obtenir informació dels expresidents Pujol, Mas i l’actual vicepresident, Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’informe sobre Mas

Un document apòcrif de la UDEF l’acusava de tenir diners fora

Era la campanya electoral del 25 de novembre del 2012 i el llavors president, Artur Mas, havia convocat eleccions després de fracassar amb la petició de pacte fiscal i sotmetia a les urnes l’opció de celebrar un referèndum. Nou dies abans de la cita electoral el diari El Mundo va publicar en portada el suposat vincle entre la “corrupció de CiU” i comptes personals de Mas i Pujol a Suïssa. La informació se sustentava en un informe de la UDEF sense signar, que la mateixa unitat va acabar negant que fos seu. L’autoria del document no s’ha aclarit.

El cas de la família Pujol

Un banc andorrà acusa la policia espanyola de pressions

L’últim escàndol es va produir a finals d’estiu quan el màxim accionista de la Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, va declarar en seu judicial que havia rebut pressions de l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, i l’excap d’Afers Interns Marcelino Martín Blas perquè revelés informació sobre Pujol, Mas i Junqueras per anar contra el procés independentista. Arran d’això Cierco va admetre que un directiu de la BPA va donar informació a la policia sobre el patrimoni de Pujol. La justícia andorrana ha obert una investigació sobre les suposades pressions als directius del banc.

‘Fernandezgate’

El ministre i l’excap d’Antifrau conspiren contra el sobiranisme

Però l’episodi que més ha posat en evidència Fernández Díaz va ser la publicació al digital Público d’una sèrie de converses amb l’excap d’Antifrau a Catalunya, Daniel de Alfonso, en què conspirava per treure draps bruts del sobiranisme. Entre altres coses, es buscava algun detall incriminatori contra el germà de Junqueras, Roger, en relació les adjudicacions del govern del tripartit a CESPA, i també contra Felip Puig, Francesc Homs o Xavier Trias.

Els comptes de Trias

El diari ‘El Mundo’ va publicar una informació falsa

A tres dies del 9-N el diari El Mundo va publicar l’existència d’un compte de més de 12 milions d’euros a Suïssa del llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El dirigent de CDC ho va negar taxativament i va demostrar que la informació era falsa amb un informe de la Unió de Bancs Suïssos (UBS) en què s’afirmava que no tenien en els seus llibres “cap compte amb el seu nom”. Trias va interposar una demanda contra El Mundo i, més tard, l’ha ampliat al ministre de l’Interior.

stats