Política 07/11/2014

Ja són 25 les personalitats internacionals que demanen que es deixi votar els catalans

Quinze noms més signen el manifest 'Deixeu votar els catalans', encapçalat per Desmond Tutu i Pérez Esquivel

Ara
2 min

BarcelonaQuinze personalitats internacionals més s'afegeixen a les deu que la setmana passada van signar el manifest 'Let Catalans vote' per donar suport a la demanda d'un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els premis Nobel Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel encapçalen la petició, feta pública dissabte passat a través de la web 'Let Catalans Vote', on es pot llegir el text en català, castellà, anglès i francès.

Ara s'hi afegeixen altres noms que destaquen pel compromís amb la defensa dels drets humans i la llibertat d'expressió a la Xina, al Pakistan o a Sud-àfrica, a més de personalitats occidentals de la cultura com el premi Nobel italià Dario Fo i el lingüista Noam Chomsky.

La idea principal del manifest és que "la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia". Per això, els adherits al manifest fan notar, dos dies abans del 9-N i quan persisteixen els intents per evitar el procés participatiu, que "impedir que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societats democràtiques".

Els quinze nous noms que donen suport al manifest són el dramaturg italià Dario Fo, premi Nobel de literatura; el nord-americà Noam Chomsky, lingüista del MIT; l'holandès Johan Cruyff, millor futbolista europeu de tots els temps segons la FIFA; el dissident xinès Wu'erkaixi, líder de les protestes de Tiananmen; l'escriptor sud-africà Ronald Kasrils, activista antiaparheid i antic ministre; l'escriptor pakistanès Tariq Alí, activista pels drets humans; el bloguer i dissident xinès Hu Jia, premi Sàkharov per la Llibertat de Pensament del Parlament Europeu; l'escriptor i director teatral italià Andrea Camilleri; l'escriptor irlandès Colm Tóibín; Ignacio Ramonet, exdirector de 'Le Monde Diplomatique'; Peter Sís, escriptor i il·lustrador nord-americà, premi Hans Christian Andersen; Bořek Šípek, arquitecte txec; Saúl Hernández, músic de rock mexicà; Pēteris Vasks, compositor 'new age' letó; Mārtiņš Brauns, compositor letó, autor de l'himne de la Via Bàltica.

Els signants fan una crida "al govern espanyol i a les seves institucions, així com als seus homòlegs catalans, perquè treballin junts per permetre que els ciutadans de Catalunya puguin votar sobre el seu futur polític i, posteriorment, estableixin negociacions de bona fe basades en el resultat".

Aquestes quinze personalitats internacionals se sumen a les deu que ja van donar-hi suport dissabte: els premis Nobel de la pau Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel; el director de cinema Ken Loach; la sociòloga Saskia Sassen; el pensador Richard Sennett; l'escriptor António Lobo Antunes; el crític literari Harold Bloom; Bill Shipsey, fundador d'Art for Amnesty International; l'hispanista Paul Preston, i el diplomàtic nord-americà Ambler Moss.

stats