Política 23/11/2015

El PP vol ocupar el "centredreta" a Catalunya després de la "destrucció de CiU"

Jorge Fernández Díaz presumeix que es pogués jugar el Madrid-Barça amb "normalitat"

Gerard Pruna
3 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, arribant a la seva conferència al Círculo Eqüestre de Barcelona / RAFA GARRIDO (ACN)

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha ofert aquest dilluns el PP per ocupar l'espai del "centredreta" a Catalunya després de la "destrucció de CiU". En un dinar col·loqui al Círculo Ecuestre de Barcelona, ha assegurat que el seu partit "intentarà ocupar aquest espai de centredreta reformista" després que CDC hagi anunciat aquest dilluns que es dissoldrà i fundarà un partit postindependència. El ministre ha ironitzat que es difícil tenir un "currículum" com el del president de la Generalitat, Artur Mas, a qui ha acusat d'haver "destrossat CDC, haver convertit Unió en extraparlamentari i haver fet de la CUP un partit de referència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció inicial, el ministre ha reconegut que volia parlar sobre "el tema català" però que la seva conferència se centraria en els atemptats de París perquè marquen l'actualitat. Tot i això, ha dedicat una part de la seva intervenció a carregar contra el sobiranisme, que ha titllat de "retrocés". "Espanya no és la gàbia grotesca que alguns volen pintar, és la nostra casa comú i la nostra principal finestra al món", ha defensat Fernández Díaz, que ha argumentat que amb la divisió "hi perd tothom".

L'esmena Margallo

Ha estat en el torn de preguntes quan el candidat del PP per Barcelona en les eleccions espanyoles del 20 de desembre ha disparat amb duresa contra CDC. A més de valorar la decisió de fundar un nou partit, Fernández Díaz ha carregat contra el cap de llista de Democràcia i Llibertat el 20-D, Francesc Homs, a qui ha convidat a "aprendre una mica de cultura i història i a buscar menys titulars ridículs" després de les seves declaracions sobre l'article dos de la Constitució. El ministre ha recordat que a la ponència constitucional hi havia dos catalans –Miquel Roca i Jordi Solé-Tura– i que Catalunya hi va votar àmpliament a favor.

Fernández Díaz ha assegurat que no va ser l'exèrcit franquista qui va introduir el concepte de la 'indissoluble unitat d'Espanya' a la Constitució, sinó que l'autor de l'expressió va ser l'actual ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. "Ell va canviar el qualificatiu i hi va posar la paraula 'indissoluble'".

El ministre ha respost també a les paraules del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que aquest diumenge va assegurar que no votaria a favor de la investidura de Mariano Rajoy com a president. Segons Fernández Díaz, els espanyols ja saben que si volen que torni el PSOE tenen dues opcions: "Votar Pedro Sánchez o votar Albert Rivera".

Fa campanya amb la lluita contra el jihadisme

Ja en plena campanya de cara a les eleccions espanyoles, Jorge Fernández Díaz ha fet evident que el PP creu que la lluita contra el terrorisme jihadista els pot donar vots. Per això, el ministre ha centrat el seu discurs inicial a presumir de la "fortalesa" de l'Estat en la lluita contra el terrorisme: "Espanya és un referent en la lluita antiterrorista a nivell internacional". El ministre ha arribat fins i tot a presumir de que aquest dissabte es pogués jugar "amb normalitat" el Madrid-Barça mentre que a d'altres països com Alemanya i Bèlgica s'havien suspès partits la setmana anterior.

En la mateixa estratègia d'exhibir el PP com un garant en la lluita antiterrorista, Fernández Díaz ha reivindicat la firma del pacte antijihadista al Congrés, i ha criticat en diverses ocasions que CDC hi votés en contra tot i que el que van fer els diputats convergents va ser abstenir-se.

stats